Lezárult a Kisebbségi Tanács 2013-as pályázati kiírása

0
142
09-interj-copy

A HMDK bízik abban, hogy jövőre egyetlen tagszervezete sem marad támogatás nélkül – beszélgetés Jankovics Róberttel, a HMDK ügyvezető elnökével

Múlt pénteken zárult le a zágrábi Kisebbségi Tanács által meghirdetett, 2013-ra szóló pályázati kiírás, amelynek célja, hogy a kisebbségi szervezetek és médiák jövőre is állami támogatásban részesüljenek. Az idén, Sója Dénes magyar kisebbségi képviselőnek „köszönhetően”, több HMDK-s kultúregyesület, népi tánccsoport és népdalkórus nem kapott támogatást. A HMDK ügyvezető elnöke, Jankovics Róbert úgy véli, ez jövőre nem történhet meg. Ugyanis semmi alapja nincs a Kisebbségi Tanácsnak arra, hogy ezeket a szervezeteket újra ne támogassa.

– A HMDK-nak tavaly több mint tíz tagszervezete nem kapott támogatást a Kisebbségi Tanácstól. Hogy élték ezt túl ezek az egyesületek, és az idén pályáztak-e?

– A HMDK mindent megtett, hogy a Sója által ellehetetlenített szervezeteket fenntartsa, persze a Kisebbségi Tanács kritériumrendszerét is betartva. Mi úgy látjuk, ez sikerült, mert a HMDK egyesületei az idén is gyarapodtak, fejlődtek, a körülményekhez képest sokat utaztak, és sok helyen léptek fel. 2013-ra 28 szervezet nevében 126 pályázatot adtunk be. Ez minden eddiginél több pályázatot jelent, és itt valóban működő szervezetekről van szó. Hiszen a HMDK-n belül nincsenek etnobiznisszel foglalkozó álegyesületek, nincsenek olyan szervezetek, amelyeket a parlamenti választásokon elért eredmények függvényében a Kisebbségi Tanácson keresztül honorálni kellene. Nálunk olyan egyesületek vannak, amelyek folyamatosan tevékenykednek a horvátországi magyar kultúra megőrzése érdekében, és ennek eredményei láthatóak rendezvényeinken is.

– A MESZ lapjában, a HM Naplóban pár hete megjelent egy cikk, amelyben megpróbálják megmagyarázni, hogy miért is nem részesültek ezek a HMDK-s szervezetek anyagi támogatásban a zágrábi Kisebbségi Tanács részéről. Fő vezérelvük  szerintük az, hogy „egy településen csak egy szervezet támogatható”! Ez valóban így van?

– A Kisebbségi Tanács a támogatások elosztásához egy igen szigorú kritériumrendszert dolgozott ki, amelyben több oldalon át részletezik a támogatások odaítélésének feltételeit. Olyan kikötés, hogy egy településen csak egy szervezet részesülhet támogatásban, nincs a Kisebbségi Tanács kritériumai között. Már csak azért sincs, mert nem lenne összhangban sem a civil szervezetekről szóló törvénnyel, sem a horvát alkotmánnyal. Azok a MESZ vezette kisebbségi önkormányzatok, amelyek esetleg ilyen kritériumot javasoltak a Kisebbségi Tanácsnak, jobban tennék, ha elolvasnák újra a kisebbségekről szóló cikkelyt az alkotmány erejű törvényben, ugyanis ott az áll, hogy a feltételrendszer kialakítására nem terjed ki a hatáskörük. Ezért jó lenne, ha semmittevésüket nem palástolnák ilyesfajta áltevékenységgel. Ez az egész tulajdonképpen Sója Dénes és a MESZ politikai bosszúhadjárata volt. Sajnálom, hogy a zágrábi Kisebbségi Tanács ebben partnerük volt, és azt is sajnálom, hogy a többi kisebbségségeket képviselő tanácstag nem szól bele más kisebbség, jelen esetben a magyarok „ügyeibe”, és hagyták, hogy a dolog idáig fajuljon.

– Ha jól tudom, ez azért fajult idáig, és azért vonták meg a szervezetektől a működésükre szánt összegeket, mert a HMDK-t és az általa alapított kiadóvállalatot, a Huncro Médiaközpontot is adócsalással vádolták meg. A HM Napló heteken keresztül ontotta az erről szóló rágalmazó cikkeket.

– Nem először rágalmazták már meg a HMDK-t. 2006-ban is ilyen koholt vádakkal vontak meg támogatást a szervezettől, akkor a lakásvásárló „bajnok”, Ádám Jenő próbált meg így bosszút állni. Most is ki kellett találni valamilyen jobban hangzó ürügyet is, ugyanis „az egy településen csak egy szervezet támogatható” tétel az alkotmányba ütközik. Mi most is jogi útra tereltük az ügyet, bepereltük a HM Naplót. Hisz időközben bebizonyosodott az, amit eddig is tudtunk: az adóhivatal jogerős végzései alapján sem a HMDK, sem a Huncro nem követett el adócsalást. Milyen érdekes, hogy ők erről lapjukban nem adtak hírt.

– A HM Napló végig egy ún. revizori jelentésre alapozta a vádakat, amely, mint utólag kiderült, nem állta meg a helyét. Az nem tisztázódott, kinek a megrendelésére készült, és hogy került az a HM Naplóhoz?

– Varga Sándor, a HM Napló főszerkesztője nemrég a bíróságon eskü alatt állította, hogy ezt a dokumentumot (revizori jelentést) magától Sója Dénestől kapta személyesen azzal a feladattal, hogy írjon róla cikket. Sója Dénes a Kisebbségi Tanács tagjaként maga adott ki egy olyan belső dokumentumot, amihez nem lett volna joga, és amivel szabálysértést követett el. Ő volt az, aki megsértette a Kisebbség Tanács kritériumrendszerét, amelyben az áll, hogy azoknak a kisebbségi szervezeteknek, amelyekről bebizonyosodik, hogy saját nemzetiségükön belül, illetve azon túl ellentéteket szítanak, valamint bebizonyosodik, hogy nem ellenőrzött vagy valótlan állításokat hoznak nyilvánosságra abból a célból, hogy egy másik szervezetet ellehetetlenítsenek, a Kisebbségi Tanács azonnal meg fogja szüntetni a finanszírozását, és három évre ki fogja zárni őket a pályázati rendszerből. Hogy a Kisebbségi Tanács betartja-e saját szabályait, ha azokat saját magára kell vonatkoztatni, az hamarosan ki fog derülni.

 

{fcomments}