Lesz utánpótlása a Kisasszonyok és Legények tánccsoportnak

0
370

Idén tavasszal gyermektánccsoport alakult Kiskőszegen (Batina). A vegyes felállású, tízfős csoport lelkesen gyakorol, első fellépésére a falu szüreti fesztiválján került sor. Labrović Szandrával és a csoporttagokkal beszélgettünk az eddigi munkáról és a jövőbeli tervekről.

Már hat éve, hogy megalakult a kiskőszegi felnőtt tánccsoport. Az eleinte nőkből álló együtteshez később férfiak is csatlakoztak, ekkor választották maguknak a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények nevet. A HMDK kiskőszegi alapszervezete keretében működő táncegyüttes vezetését Labrović Szandra vállalta. A tánccsoport az azóta eltelt idő alatt a falu meghatározó együttesévé vált. Főszereplője minden kulturális programnak Kiskőszegen és a Darázsi járás területén, a helyi szüreti mulatság és a falunap elképzelhetetlen nélküle. Számos vendégszereplése volt a Drávaszögben, Szlavóniában, de a Vajdaságban és Magyarországon is.

Labrović Szandra lapunknak nyilatkozva elmondta, a jobb megélhetés miatti elvándorlás, vagy a fiatalabbak esetében a továbbtanulás miatt csökkent a csoport taglétszáma.

Ezért már egy ideje felmerült bennük gyermektáncegyüttes alakításának az ötlete, melynek tagjai a Kisasszonyok és Legények utánpótlása lehetnének a jövőben.

– Márciusban tartottunk ülést a szülőkkel, akik jó ötletnek tartották a tánccsoport-alakítást, a faluban úgysincs más lehetőségük a gyerekeknek közös tevékenységre. Ezenkívül Kiskőszegen mindenki számára pozitív példa a felnőtt tánccsoportunk, ahol jó a társaság, eredményes a munka és sokfelé eljutunk – tudtuk meg Szandrától, aki a gyerektánccsoport vezetését is vállalta.

Labrović Szandra

Márciusban kezdték a próbákat

Március végén el is kezdték a próbákat, a kezdeti felálláshoz csatlakoztak még néhányan, így ma öt lány és öt fiú alkotja a csapatot. Szandra elmondta, nem véletlen, hogy a gyerekek között nincs jelentősebb korkülönbség, hiszen egymást vonzották be a csoportba az osztálytársak (5-8. osztály). Van közöttük, aki már azelőtt is táncolt, mások meg csak most ismerkednek az alaplépésekkel.

Péntekenként tartanak próbákat. Később majd koreográfus fogja tanítani a gyerekeket is, de az első táncot Szandra állította össze.

– Kezdésnek egy könnyebb táncot választottunk, egy kalocsai koreográfiát, ami illik a gyerekek népviseletéhez is – tudtuk meg Szandrától.

A viseletet Magyarországon készíttették el, a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával.

A gyermektánccsoport a kiskőszegi szüreti fesztiválon mutatkozott be először, ami hatalmas élménynek bizonyult a tagok számára, és másnap buzgón kérdezték, mikor lesz a következő szereplésük.

– Mindig is kedveltem a néptáncot és népzenét. Örülök, hogy részese lehetek a csapatnak, jó volt a fellépés is, igaz, néhányszor hibáztam, de elégedett vagyok az első szereplésünkkel – mondta Virág Lilla 6. osztályos tanuló.

Kucserea Mercédesz most hetedikes, hétéves kora óta táncol, ő is örül, hogy lehetősége van folytatni ezt a tevékenységet.

– Az osztályom fele táncol, ezért a csoportban is régi ismerősök, remek társaság vesz körül, akikkel jól megértjük egymást – állítja Mercédesz.

Az osztálytársa, Kralj Daniel azelőtt nem táncolt, de a többség öt is bevonzotta a csoportba, aminek nagyon örül, mert focizni nem szeret, a faluban viszont eddig más lehetőség nem volt a fiatalok számára közösségi tevékenységre.

– Többek között ez is célja volt a helyi HMDK-alapszervezetnek a csoport alapításával, vagyis hogy aktív, hasznos és magyar identitáserősítő tevékenységet indítsanak a falu legfiatalabbjai számára – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára.

A beszélgetésünkön megjelent többi fiatal – Bošnjak Ivana, Katušin Dominik, Laslovski Renato és Mészáros Gordana – is hasonlóképpen áll a tánchoz és a próbákhoz. Hatalmas lelkesedéssel tanulják a kezdő lépéseket, hogy koreográfiákká álljanak össze, amelyeket majd egyre kevesebb hibával adnak elő sok-sok helyen, és ami a legfontosabb, hogy biztosítják a felnőtt tánccsoport jövőjét.

Ahol biztosan táncolnak, az a karácsonyi évzáró műsor lesz Kiskőszegen, de addig is szívesen mennek bárhova, ha meghívják őket. És örömmel fogadják az új tagokat is, például azokat, akiknek megjött a kedvük a magyar néptánchoz a kiskőszegi szüreti fesztiválon.