Lehetőséget lát a batátatermesztésben

0
1738

A hagyományos növényi kultúrákért már alig fizetnek valamit a felvásárlók, a batátát viszont kedvező áron veszik át, és nem is olyan kockázatos a termesztése – állítja ifj. Dudás József csúzai gazda. Idén ültetett először batátát, vagy más néven édesburgonyát 1,15 hektáron, ami nagy befektetést igényelt, de bízik benne, hogy jövedelmező lesz a szeptemberi termés.

Dudás József nyolcvan hektárt művel édesapjával közösen, ezenkívül hat hektáron önállóan gazdálkodik. A hagyományos kultúrákkal foglalkoznak: kukoricát, napraforgót, búzát, szóját, cukorrépát vetnek minden évben.

– Ezekkel az a gond, hogy rendkívül alacsony áron vagyunk kénytelenek értékesíteni őket. A búza kilónkénti ára tavaly 80 lipa volt, de a többi gabonáért is keveset fizetnek. Egyedül a cukorrépa hozott nagyobb jövedelmet, ami tavaly jól is sikerült, és bízunk benne, hogy idén is elégedettek lehetünk majd a terméssel. De most elsősorban a batátára összpontosítok – mondja József.

Ifj. Dudás József

A batáta Horvátország mediterrán és kontinentális részén egyaránt termeszthető, még sincs elterjedve országunkban. Egy rendkívül egészséges zöldségféléről van szó, amelyből sokféle étel készíthető. Másik megnevezése az édesburgonya, ezért sokan a krumplival hozzák kapcsolatba, pedig nem sok köze van az általunk jól ismert és közkedvelt zöldséghez. A batáta nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a szulákfélék közé.

József az egyik hazai mezőgazdasági tévéműsorban hallott arról, hogy egy zágrábi cég batátatermesztésre buzdítja a gazdákat. A felvásárlási feltételek és a garantált ár, melyet szerződésben is rögzítenek, felkeltette az érdeklődését. Felkereste a céget, amely kiküldte képviselőit Csúzára, megbeszélték a feltételeket és megkötötték a szerződést. A zágrábi cégtől vásárolta a palántákat, és a vállalat veszi át majd a termést is szeptemberben.

Termesztése jelentős beruházást igényel

A batátatermesztés kezdetben nagy befektetést igényel, ezt József is megtapasztalta. 1,15 hektáron ültettek el közel 27 ezer palántát, melynek darabja 2 kúna volt.

Az édesburgonyát ajánlatos bakhátakra ültetni, mert így könnyebben gyökerezik és nagyobbak lesznek a gumók. Másrészt az öntözése és rendben tartása is könnyebb.

A bakhátak elkészítéséhez bakháthúzó és fóliafektető gépre volt szükség. A fólia, a műtrágya és levéltrágya is pénzbe kerül. Józseftől megtudtam, öntözőrendszer is ajánlatos lett volna, erre azonban nem költött, hiszen így is kb. nyolcvanezer kúnás befektetésre volt szüksége. Hogy ezt ki tudja fizetni, hitelt is igényelt.

A batátatermesztés kezdetben rendkívül időigényes, hiszen elő kell készíteni a terepet a bakhátaknak, melyek elkészítése szintén nagy munka, hát még a palántázás, melyhez több emberre van szükség.

– Szerencsére a család és a közelebbi rokonok is besegítettek, így legalább napszámosokat nem kellett fizetnem – mondta a csúzai termelő.

Az ültetvényt kezdetben kétnaponta öntözik, amihez összesen hat emberre van szükség, és öt órát vesz igénybe. Később már jóval ritkábban kell öntözni, ugyanis a fólia tartja a nedvességet, másrészt a batátának nincs szüksége túl sok vízre.

– A batátatermesztésben még nincs tapasztalatom, azt viszont hallottam, hogy nem túl igényes növény.

A legnagyobb munkák a palántázás és a kezdeti öntözés, a következő nagy feladat pedig a leszedése lesz szeptemberben – tudtuk meg Józseftől.

Az édesburgonya-termesztésnek nincs múltja régiónkban

A cég szerint, amellyel szerződést kötött, József az egyedüli a Baranya-háromszögben, aki nagy mennyiségben termeszt batátát.

– Ismerek egy valpovói termelőt, aki tavaly ültetett először batátát. Az első évi termése jól sikerült, így idén fél hektárral növelte ültetvényét. Az ő tapasztalata is arra biztatott, hogy megpróbálkozzam vele – mondta.

Most, hogy gabona és cukorrépa mellett batátával is foglalkozik, még több a teendője. Az ültetés utáni néhány hétben virradattól sötétedésig dolgozik a hét minden napján.

Majd ha már nem kell ilyen gyakorisággal öntöznie, lesz egy kis pihenője, de nem sok, hiszen nyáron kezdődik az aratási szezon. Tavasztól karácsonyig van munka a földeken – mondja József, hozzátéve, nem sajnálja rá az időt és energiát, mert tudja, hogy miért dolgozik, bízik a sikerben, optimistán áll az idei esztendőhöz.