Legyen igazi a karácsony

0
175

Az alábbi cikkrészletet egy éve „követtem el”, de mivel aktuális, és semmi nem változott az elmúlt egy évben, akár most is írhattam volna:
„Ilyenkor, a karácsonyt megelőző időszakban mindenki fut, rohan, ajándékot keres, bevásárol az ünnepekre, és a legtöbb ember azon töri a fejét, honnét szerezhetne még több pénzt ezekre a dolgokra. Vegyen föl kölcsönt, lottózzon, totózzon, vagy netalán bankot raboljon? A viccet félretéve, ez az a hónap, amelyik a leginkább »kikészíti« az emberek pénztárcáját. Amihez az is hozzájárul, hogy ilyenkor vesszük meg a legtöbb felesleges dolgot, és sokkal többet eszünk, mint rendesen, felszedve azokat a fölösleges kilókat, amelyektől kínkeservesen a nyár végére tudunk csak megszabadulni. De ilyenkor termeljük a legtöbb szemetet is, amivel szennyezzük a környezetet.
Amellett pedig, hogy az emberek az otthoni teendőkre igyekeznek koncentrálni, a munkahelyen éppen ilyenkor, decemberben, az esztendő végén torlódnak föl a teendők. Ennek következtében aztán a legtöbben az adventi időszakot nem rákészüléssel és pihenéssel töltik, hanem belefáradnak a rohanásba és a munkába.
Ezért már a karácsonyi hangulat sem a régi, legalábbis az idén úgy tűnik. Például az üzletek nincsenek szépen feldíszítve. A városban nem égnek az ilyenkor megszokott fények, és egyre kevesebb ház ablakaiban látni karácsonyi égőket. Pedig az ünnepre mindenki készülődik, főleg a gyerekek várják leginkább a Jézuskát. És nem csupán az ajándéknak örülnek, hanem az együtt – a családtagokkal – töltött időnek is.”
Évek óta úgy érzem, mintha a karácsony „egy picit” erőltetett lenne. Azért mondom, hogy erőltetett, mert nem arról szól, amiről szólnia kellene. A karácsony és az advent az évnek egy olyan időszaka kellene legyen, amikor az ember egy kicsit megáll és megnyugszik. Mégis az  idézett sorokban vázolt helyzet ismétlődik évről évre. Az igazi karácsony nem az üzletekben érhető tetten, az igazi karácsony áldott és békés, tele van melegséggel. Ezek hiányát pedig nem kompenzálhatjuk lelketlen tárgyakkal – gondoljunk csak bele, mennyi energiát és időt pocsékolunk el azzal, hogy ajándékokért rohangálunk ahelyett, hogy ezt az időt otthon, a családdal töltenénk.
Az idén már csak egy Képes jön ki. Abban számot adunk az elmúlt esztendőről, majd mi is megpihenünk egy kicsit. Kívánom, ez az időszak legyen mindenki számára nyugodt és békés, hogy igazi karácsonyunk lehessen. Feszültségek és idegeskedések nélküli, amikor nem rontjuk el a hangulatunkat azzal, hogy nem jut ajándékokra, fényre, pompára, nagy kajálásokra. De nemcsak a karácsony, hanem az azt megelőző várakozás is ünneppé válhat, hiszen ez az az időszak, amely az eljövetelben nyeri majd el jutalmát.

 

{fcomments}