Kultúrest Splitben

0
331

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete múlt vasárnap Jónás Gabriella vajdasági színművésznőt látta vendégül, aki élettörténetét osztotta meg közönségével, és szavalatot is hallhattak tőle.

A Split-dalmát megyei HMDK-alapszervezet vasárnap Jónás Gabriella színésznőt fogadta székhelyén. Az egyesület szűkebb, irodalom- és színházkedvelő tagsága vett részt a kb. másfél órás összejövetelen, melyen a művésznő életútjáról, munkásságáról mesélt és szavalt is a résztvevőknek.

1952-ben született, a budapesti Színház- és Filmművészeti Akadémián diplomázott, 1975 és 1993 között a Szabadkai Népszínház művészeként dolgozott. Napjainkban is az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára. Színészi pályafutása során sokféle szerepet vállalt, elsősorban drámai hősnők megformálásában remekelt. Munkásságát számtalan kitüntetéssel jutalmazták, a Vajdasági Színházak Találkozóján a női alakításért járó díjat nyolcszor kapta meg.

Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei egyesülete alelnökétől megtudtuk, tavaly vették fel a kapcsolatot a művésznővel, amikor egyesületük a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületnél vendégeskedett.

– Örülök, hogy nem szakadt meg a kapcsolat, és hogy Jónás Gabriella ránk is szakított időt spliti tartózkodása során. Nagy élmény volt beszélgetni vele – nyilatkozta lapunknak Tripolszki Anikó.

Az interjú készítésének napján is vendégeket várt az egyesület. Egy međugorjei (Bosznia-Hercegovina) fiatalokból álló csoportnak mutatták meg Split városát, többek között Klissza várát, Szent Margit szülőhelyét is megnézték.