A Központ a legjobb választás a horvátországi magyar diákok számára

0
766

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) múlt héten szülő-diák találkozókat szervezett a laskói és vörösmarti általános iskolában. Ezeken a Központ igazgatója és két tanára bemutatták az intézményt a szülőknek, beszéltek az anyanyelven való továbbtanulás előnyeiről, arról, hogy a Központban végzett diákok egyaránt elsajátítják a magyar és horvát nyelvet, ebből pedig előnyük származik a munkahelykeresésnél is – ezt az intézmény 18 éves tapasztalata bizonyítja.

Véget ért a 2016-17-es tanév. Ez a diákoknak a pihenést, a nyári szünidőt jelenti, az iskolák viszont nem állnak le a munkával. Az eszéki HMOM Központ vezetősége a legnagyobb hangsúlyt most a diáktoborzásra fekteti, hogy ne csak elballagjanak a középiskolások a tanintézményből, hanem szeptembertől újak foglaljanak helyet az első osztályok padjaiban.

Andócsi János, az iskolaközpont igazgatója két tanár kollégája kíséretében a múlt héten a laskói és a vörösmarti általános iskolába látogatott el, ahol a végzős diákokkal és szüleikkel találkoztak és beszélgettek a magyar központ előnyeiről.

– Az értekezleten elmondtuk a szülőknek, miért is lenne a legjobb döntés a mi iskolánk választása – mondta az igazgató, hozzátéve, intézményükben magyar és horvát nyelven egyaránt felkészült tanárok várják a diákokat. – A nálunk végzett diákok a magyarországi és a horvátországi egyetemeken is megállják a helyüket, de a munkaadók is a mi diákjaink után érdeklődnek. A 18 éves tapasztalat azt mutatja, hogy a nálunk végzett diákok könnyebben el tudnak helyezkedni, mert a magyar és horvát nyelvet egyaránt elsajátították. A kisebb létszámú osztályokban a nyelvtanulás is könnyebb, és nagyobb eredményeket lehet elérni más tantárgyakból is.

Elmagyarázták a szülőknek, tévhit, hogy a gyerek könnyebben érvényesül, ha horvát nyelven végzi tanulmányait, hiszen számos bizonyíték támasztja alá az anyanyelven való tanulás előnyeit.

Az intézmény népszerűsítése a szülők/diákok körében nem most kezdődött, hiszen az összes program, versenyek, vagy az iskola honlapjának a fejlesztése amellett, hogy azoknak szólnak, akik már a Központban tanulnak, „üzen” a szülőknek, hogy bátran írassák ide gyereküket, és a gyerekeknek is, hogy középiskola-választáskor az első gondolatuk a HMOMK legyen.

Andócsi János elmondta, ötfajta középiskolai képzést hirdetnek: bolti eladóit, szállodaipari-turisztikai szakirányt, közgazdasági szakot, szakácsképzést, illetve általános gimnáziumot, amely a kezdetektől a Központ „gerincoszlopa” volt.

Az intézmény finanszírozza a tankönyveket a Központ elsős középiskolásainak

Azoknak a diákoknak, akik szeptembertől a Központ középiskolájának első osztályába iratkoznak, az intézmény megvásárolja a tankönyveket, hatalmas anyagi terhet véve le ezzel a szülők válláról.

A horvátországi magyar gyerekek a lehető legjobb körülmények és feltételek között, minőségi oktatásban részesülnek az eszéki magyar iskolaközpont középiskolájában, és ami a legfontosabb, anyanyelvükön tanulnak tovább, ami magyarságunk megmaradásának egyik záloga is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here