Kontra Ferenc Márai-díjas

0
158
kontra-marai

Kontra Ferenc író Márai Sándor-díjban részesül a magyar kultúra napja alkalmából. Az elismerést január 22-én Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vette át.

A Márai Sándor-díj írói életműért, illetve a díj adományozását megelőző évben megjelentetett kimagasló értékű prózakötetért, valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható állami kitüntetés. Ezzel az elismeréssel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tüntette ki Kontra Ferencet.

Kontra Ferenc 1958-ban született Darázson. A középiskolát Pécsett, a Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, a szegedi JATE-n diplomázott 1982-ben, 1987 és 1991 között az Új Symposion irodalmi szerkesztője, 1991-től a Magyar Szó kultúra rovatának munkatársa, majd szerkesztője, jelenleg a Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője.

Eddig 17 önálló kötete jelent meg. Munkái német, angol, francia, lengyel, román, horvát és szerb nyelven is olvashatók. Prózáit egyebek mellett a Nappali ház, a Holmi, a 2000, a Beszélő, az Alföld, a Tiszatáj, a Törökfürdő, a párizsi Magyar Műhely, a Republika, a Literaturen, a Reč, a Leopold Bloom, a Mitteleuropa, a Borussia, az Akcent, valamint az Élet és Irodalom közölte.

Horvátország magyar irodalma – A kezdetektől napjainkig című kötete pedig egyedülálló, ugyanis először kerülnek egymás mellé a kötetben olvasható szövegek, először készült válogatás abból, amit Horvátország magyar irodalmának tekintünk. A kötet a HunCro kiadásában jelent meg.

 

{fcomments}