Konferencia a magyar-horvát területfejlesztés együttműködési lehetőségeiről

0
189

Horvátország és Magyarország együttműködési lehetőségeiről tartottak konferenciát február 5-én és 6-án Eszéken a Pannon Európai Területi Társulás (ETT) szervezésében. A tanácskozáson a magyar-horvát határ menti kapcsolatokról, a gazdaság és a turizmus élénkítésével kapcsolatos kérdésekről beszéltek a szakemberek.

A pécsi székhelyű Pannon Európai Területi Társulás (ETT) 2010-ben alakult. Az együttműködés célja a magyar, horvát és szlovén határ menti térség közös fejlesztése, kiemelten a határok átjárhatóvá tétele, a közösségi közlekedés fejlesztése, a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése, illetve a Dráva mente együttes, közös célokra alapozott összehangolt fejlesztése.

A hét eleji nagyszabású konferencián horvát és magyar megyei vezetők, szakemberek vázolták föl a határ menti térség területfejlesztési problémáit, lehetőségeit, és egy közös jövőképet. A konkrét célok között szó volt egy olyan irodahálózat kialakításáról is, amely lefedi a horvát-magyar határtérség teljes területét, ezenkívül tárgyaltak a közösségi közlekedés helyreállításáról Pécs és Eszék között, valamint a határátkelőhelyek számának növelése is az egyik téma volt.

A konferencián többek között részt vett Magyar József zágrábi magyar nagykövet, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja, Ivan Vrkić, Eszék polgármestere, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Vesna Haluga pécsi horvát főkonzul, Nagy Csaba, az ETT elnöke, Jakab Sándor, a HMDK tiszteletbeli elnöke, horvát, magyar és szlovén megyék, gazdasági kamarák képviselői, valamint több horvát és magyar minisztérium is képviseltette magát.