Közgyűlés a Baranya Méhész Egyesületben

0
134
06-mehesz-1

A jubileumi közgyűlésre január 27-én került sor Pélmonostoron, a Méhész Egyesület 30. évfordulóját ünnepelte.

A közgyűlést Dalibor Aćimović, a  „Baranya“ Méhész Egyesület elnöke nyitotta meg, ezt követően kiosztották a díjakat, elismeréseket és okleveleket az eredményes munkát folytató egyesületi tagoknak. A gyűlés következő része az adórendszerben történt változásokról szólt, amiről Tomislav Gerić, a Horvát Méhész Egyesület titkára tartott beszámolót. Elmondta, hogy bevezetik az átalányadó-rendszert, a méhészettel foglalkozó kisvállalkozóknak nem kell beszerezniük az adóhivatal által ellenőrzött pénztárgépeket, anélkül is árusíthatnak otthon és a piacon.

Nagyobb gondot jelenthet a jövőben, ha a családi mezőgazdasági vállalkozásoknak külön kell fizetniük a betegbiztosítást és a nyugdíjalapot. Azonban ezzel kapcsolatban még nem hoztak döntést.

Elhangzott az is, hogy az eu-s csatlakozással a támogatások terén lesznek változások. Ezentúl nem pénzbeli támogatásokban fognak részesülni a méhészek, hanem méhbetegségek elleni gyógyszereket kapnak. Ezenkívül eszköztámogatásban is részesülnek, az éves befektetés 50%-át térítik meg, valamint támogatják a vándorméhészetet is.

– A változások fokozatosan mennek majd végbe, ezekre a méhészegyesület felkészült, így nem érhet bennünket különösebb meglepetés – nyilatkozta lapunknak Pacl Béla csúzai méhész, az egyesület vezetőségi tagja.

A gyűlés utolsó napirendi pontjaként Zlatko Puškadija, a rijekai Horvát Apiterapeuta Társaság tagja tartott előadást a mézszármazékok természetgyógyászatban való alkalmazásáról.

A rendezvény ünnepi ebéddel zárult, az eseménynek több mint 100 résztvevője volt.

 

{fcomments}