Kocsi Zsolt heti ajánlója

0
158
Kocsi Zsolt

A Hanukának, a hit megújítási ünnepének közeledtével a heti műsorok között Kocsi Zsolt, az MTVA zsidó vallási műsorainak szerkesztő-műsorvezetője tallózik. 

Hétfőn a Rádiószínház adásában Psota Irén, a Nemzet Színésze válogat kedvenc műveiből. A magyar közszolgálati rádiócsatornákon gyakran olvasok híreket, s az adások között magam is a Kossuth és a Bartók Rádiót hallgatom nagy élvezettel. Psota Irén sokoldalú művészetét nagyra tartom, nemrégiben a Dunán a Ház a sziklák alatt című filmben csillogtatta meg kivételes tehetségét. Sajnálom viszont, hogy az utóbbi időben ritkán látom színpadon (Kossuth Rádió, 13.05).

December 11-én, kedden lesz Hanuka harmadik napja, ennek tiszteletére az M1-en a vallási főszerkesztőség ünnepi összeállítását láthatjuk. A műsor vendége Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija; a zenét a Budapest Klezmer Band élőben szolgáltatja. Mivel Hanuka a fény és a szeretet ünnepe, s a gyerekek ilyenkor ajándékokat is kapnak, így a stúdióba a Lauder Javne közösségi óvoda nagycsoportosait is meghívtuk. Az ovisok sem jönnek üres kézzel, hiszen a nézőknek az ünnep történetéről rajzolnak, s verseket is mondanak. A zsidó gasztronómia kedvelőinek is ajánlom a műsort: egy mesterszakács hanukai finomságokkal kedveskedik a nézőknek (M1, 13.30).

Szerdánként az M1 sugározza a Bosszú című amerikai filmsorozat. A New York-i felső tízezer világában játszódó sztoriban egy társaságból kirekesztett férfi lánya bosszúhadjáratot indít többek ellen. A történet cselekményszövése nagyon bonyolult, izgalmas és kiszámíthatatlan (M1, 20.15).

Nemrégiben a Magyar Zsidó Múzeumban rendezett, az egykori zsidó olimpikonokról megemlékező kiállításról tudósítottam. A tárlaton szóba került Kodály Zoltán neve, aki az első olimpiai bajnok műkorcsolyázónőnek javasolta, hogy kűrjét zenére mutassa be. 120 éve született a híres zeneszerző, akinek évfordulóján a Hinni akarjuk, hogy még fölszáll a páva című dokumentumfilmet láthatják a nézők csütörtökön (Duna, 15.45)

Nagy rajongója vagyok a valódi tehetségkutatóknak, amelyeken a fiatalok nemes versenyben mérik össze tudásukat. Ilyenkor láthatjuk, milyen színes, kiváló emberek járnak közöttünk itthon és külhonban, akiknek e fellépések is segíthetik talentumuk kibontakozását. A Fölszállott a pávát különösen kedvelem, mivel a műsor révén a magyar folklór került reflektorfénybe. A szombati döntőben évszázadok tudását, az őseiktől örökölt hagyományokat teszik közkinccsé e fellépők (Duna, 18.35).

Az Utódok reménysége 21 éve a közmédia zsidó vallási műsora, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével közösen készül. A vasárnapi adásban még egyszer megemlékezünk a Hanukáról, mivel ekkor van az ünnep utolsó napja. A műsorban köszöntjük a 90 éves Domán István főrabbit. Ezenkívül a nyíregyházi hitközség életébe is bepillanthatunk. Bemutatjuk a szabolcsi főváros zsinagógáját, amelyben – a szokásoktól eltérően – a falakon figurális ábrázolás is található (M1, 11.30).

 

{fcomments}