Kitáncolták a májusfákat

0
26
Vukovár

A májussal együtt a májusfák is eltűntek az udvarokból, faluközpontokból, hiszen az a szokás, hogy a hónap végén kidöntik, vagy éppen kitáncolják a természet újjászületésének szimbólumait.

Május utolsó hétvégéjén táncolták ki a közös májusfát Újbezdánban. Több másik drávaszögi és szlavóniai településen is állítottak májusfát idén is, melyeket múlt csütörtökön döntöttek – táncoltak ki – ünnepélyes keretek között.

Az újbezdáni májusfa-kitáncoláson találkoztam Buják Nándorral, dályhegyi magyar népi tánccsoportunk egyik tagjával, akitől megtudtam, nemcsak Újbezdánban ünneplik a májusfa kiszedését, hanem az Erdődi-hát falvaiban is.

Dályhegy

– Dályhegyen mi összesen kilenc májusfát állítottunk azoknak a lányoknak, akik a társaságunkban vannak. Mivel sok fáról volt szó, ezért már egy nappal az állítás előtt kivágtuk őket, majd közösen feldíszítettük, természetesen egyik fáról sem maradt le a jóféle dályhegyi bor. A mi májusfáink abban különböznek a többitől, hogy mi „lehéjazzuk” azokat, mert szerintünk úgy szebbek, másrészt, egy esetleges bortolvaj nem tud felmászni az üvegig a fa csupaszsága miatt – mondta Buják Nándor.

Náluk az a szokás, hogy miután kivágták a fákat a lányos házaknál, a kultúrotthonban tartanak egy kis összejövetelt.

A Vukovári Magyarok Egyesülete is élteti ezt a hagyományt. Csakúgy, mint a májusfa fölállítása, a kiszedése is jó alkalmat adott az egyesületnek egy kis közösségi összejövetelre székházukban.

Csúzán a Csárdás népi táncegyüttes szervezte az eseményt, a Hajnalcsillag gyermektánccsoport fiatal tagjaival közösen táncolták ki a májusfát.

Csúza

Harasztiban a helybéli ifjúsági egyesület felel a közösségi élet felpezsdítéséért, rövid fennállásuk óta számos rendezvényt hoztak tető alá. Legutóbb a helyi tűzoltókkal közösen májusfát állítottak, amit a hónap végén közösen is szedtek ki, az eseményen a kórógyi Öregfiúk zenekar muzsikált, és mintegy száz résztvevője volt az eseménynek, amelyet Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatott.

Haraszti

Nagybodolyán is táncra perdültek a májusfa körül, a programot a helyi hagyományőrző egyesület szervezte, itt is volt néptánc és élőzene, a programot parlamenti képviselőnk anyagilag is támogatta.

Sipos Norbert, a Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva köszönetét fejezte ki Jankovics Róbertnek, valamint a Darázsi járásnak rendezvényük támogatásáért.

Nagybodolya

Kopácson a helyi HMDK-alapszervezet a „májusfafelelős”, az ő szervezésükben került sor a májusfa-kitáncolásra is.

Kopács

Szlavóniai magyar településeinken is ápolják a májusfaállítás hagyományát. Kórógyon a Hagyományőrző Egyesület, Szentlászlón pedig a Petőfi Sándor Kultúregyesület állított központi májusfát, melyeket a hónap végén kisebb rendezvények keretében kiszedtek, kitáncoltak.

Szentlászló