Kiskőszegiek az egri nagycsaládos táborban

0
40
A Kopić család

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága hirdette meg idén a külhoni magyar családok évét, ennek volt része a múlt heti Kolompos Tábor Egerben, ahol változatos zenei és játékos programokkal várták a résztvevőket.
A Drávaszögből a kiskőszegi Kopić család vett részt az egyhetes táborban.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2012 óta hirdet tematikus éveket. Múlt év novemberében a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve legyen, mellyel a külhoni magyar családok közösségi jólétéhez kívánnak hozzájárulni.

A program egyik kiemelkedő rendezvénye volt a Kolompos Tábor Egerben.

 

Potápi Árpád János a tábor megnyitóján felidézte, a tematikus év apropóján már meghirdettek egy félmilliárd forint keretösszegű pályázatot családbarát tevékenységet folytató külhoni vállalkozások számára, amelynek az eredményhirdetése és az elnyert források folyósítása hamarosan megtörténik.

Ezt követi és egészíti ki ősszel a családszervezetek programjait és munkáját támogató 200 millió forintos kiírás, az erre beérkező igényeket még ugyancsak idén elbírálják – közölte Potápi Árpád János.

A Kolompos tábor résztvevőit egyebek mellett játszóházak, kézműves foglalkozások, táncbemutató és történelmi előadás várták, megismerhették a várat, a várost, és strandolhattak is. Az itt töltött néhány nap a színes programok és a pihenés mellett kapcsolatteremtésre is alkalmat adott.

Horvátországból a kiskőszegi Kopić család vett részt a táborban

– A tábor programkínálatában minden gyerek és felnőtt megtalálhatta az érdeklődésének, korának megfelelőt, s az aktivitások mellett pihenésre is jutott idő. Az itt töltött egy hét alatt sok új barátot, ismerőst is szereztünk, akikkel, bízom benne, tartós lesz a kapcsolat – nyilatkozta lapunknak Kopić Georgina.

Férjével négy gyereket nevelnek, három kisfiuk és egy kislányuk van, a legidősebb 12, a legfiatalabb 5 éves. Georgina elmondta, felejthetetlen élményeket szereztek a táborban, örülnek, hogy a HMDK-n keresztül lehetőséget kaptak a részvételre.

A táborban 45 külhoni család, összesen 137 gyermek és 100 felnőtt vett részt, akiknek más módon nem lett volna lehetőségük egy hetet Magyarországon üdülni és megismerni Eger nevezetességeit.