A kikapcsolódás volt a cél – sport- és gyermeknap Laskón

0
344

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezett sport- és gyermeknapot a Laskói Ifjúsági Egyesület. Kézműves foglalkozás és különböző játékok várták a résztvevőket, a program zárásaként pedig a Kopácsi-rét kisvonata is befutott, ami egy hajókirándulásra is elvitte a gyerekeket és szüleiket.

A laskói ifjúsági egyesület már nem először bizonyította, hogy a közösség érdekében dolgozik. Az egyesület társszervezője a falunapnak, halászléfőző-versenyei már az országhatáron túl is ismertek, a tavalyi adventi vásárt pedig jótékonysági céllal szervezték meg, az ott gyűjtött adományt teljes egészében a laskói általános iskolának és óvodának ajánlották föl. Idén először húsvétváró rendezvényt is szerveztek, amelynek sikeréből kiindulva a múlt hét végén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendeztek sport- és gyermeknapot.

Az esemény helyszíne a nemrég megvásárolt és romjaiból újjáépített laskói ifjúsági otthon volt.

– Ahogy megígértük, ez a laskóik számára fontos épület újra a közösségi események központja lett, így igyekszünk minél több programmal megtölteni. Örülök, hogy volt érdeklődés legutóbbi rendezvényünk iránt is. A kitűnő hangulat is igazolta, hogy szükség van ilyen jellegű kezdeményezésekre. Fontos, hogy legyenek olyan programok, ahol kicsik és nagyok is kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek és minél több, értékes időt tölthetnek el családtagjaikkal és egymással – mondta Munk Erik, a Laskói Ifjúsági Egyesület elnöke.

Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

– Ez az épület nemrég még a falu egyik leglepusztultabb pontja volt, ma pedig gyerekzsivajtól hangos. Úgy gondolom, hogy ez elegendő bizonyítéka annak, hogy ismét egy fontos közösségi teret teremtettünk. Különösen Laskón volt ez már esedékes, ahol a kultúrotthon hiánya az elmúlt években a falu közösségi, kulturális életét hátrányosan érintette – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, hogy a HMDK a továbbiakban is minden segítséget meg fog adni, hogy újra pezsgő kulturális és közösségi élet legyen Laskón.

Munk Erik elmondta, hogy Jankovics Róbertnek köszönhetően a horvát állami költségvetésből kapott támogatásból sikerült megvásárolni az egykori laskói ifjúsági otthon épületét, amely most a Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet székháza. Köszönetet mondott a közreműködő pedagógusoknak és önkénteseknek is, akik erre az alkalomra is egy érdekes és szórakoztató programot készítettek. A Kopácsi-rét vezetőségének is megköszönte az együttműködést. A program zárásaként a rét kisvonatja szállította Laskóról a résztvevőket a Kopácsi-rétbe, ahol egy hajókiránduláson vettek részt.

A laskói sport- és gyermeknapot a szervezők a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.