Kevés az orvos

0
163
BELfold-orvosok

A horvát orvosi kamara adatai szerint több mint négyezer orvos hiányzik az egészségügyből, ezért a felvételi létszámok és az orvosi karon a tanári létszám bővítését szorgalmazza a zágrábi egyetem szenátusa – írta a Jutarnji lis napilap.

A zágrábi orvosi kar vezetése már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a problémára, és a 2009/2010-es tanévben 240-ről 300-ra emelte a felvételi keretszámot az orvosi szakon – idézte a horvát média Davor Miličićet, a kar dékánját. A döntést a kormányzat is támogatta, és a karral kötött megállapodás értelmében az illetékes minisztérium pótlólagos források biztosítására vállalt kötelezettséget.

Azóta a hallgatói összlétszám növekedett a karon, és növelték a szakirányú és a doktori képzések számát. Eközben az oktatók létszáma nem növekedett ilyen ütemben, így a zágrábi orvosi kar 30 százalékos tanerőhiánnyal küszködik, ami veszélyezteti az oktatás minőségét.
A dékán a szenátus álláspontját ismertetve felhívta a figyelmet arra is, hogy míg az Európai Unióban 1000 főre átlagosan 3,6 orvos jut, addig ez a mutatószám Horvátország esetében 2,5. Hozzátette, hogy a munkaügyi hivatal 2012 év végén paradox módon több mint 400 állást kereső orvost tartott számon. Úgy vélekedett, hogy a horvát egészségügyi politikának kiemelten kellene foglalkoznia a felvételi kvóták bővítésével és az orvosok foglalkoztatásának ügyével. Az uniós csatlakozás után várhatóan felerősödik az orvoselvándorlás Horvátországból, ami még inkább veszélyezteti majd a horvát egészségügyi rendszert – állapította meg Miličić.
A dékán rámutatott arra is, hogy az EU – amely szintén orvoshiánnyal küzd – stratégiai kérdésként foglalkozik a problémával, és az európai irányelvek megfogalmazzák a megoldás módját is. Eszerint bővíteni kell a felvételi kvótákat, meg kell tartani az egészségügyben a 65 évesnél idősebb orvosokat is, javítani kell a munkakörülményeket, növelni kell az orvosi fizetéseket és szembesíteni kell a társadalmat az orvoshiánygonddal – derül ki helyi sajtóbeszámolókból.

 

{fcomments}