Kettős mérce?

0
183
BELFOLD-odbor-ustav-kolegama-progledao-kroz-prste-slika-803746

A Večernji list napilap szerint ma Horvátországban egyfajta kettős mérce van érvényben, egyik a politikusokra, a másik pedig az egyszerű halandókra vonatkozik. Vagyis, ha pénzről van szó, képesek akár szemet is hunyni egymás szabálytansága felett, ezt az alkotmányügyi bizottság legutóbbi ülése is bizonyítja.  Ezen ugyanis a honatyák az SDP-s Peđo Grbina vezényletével úgy döntöttek nem tartják tiszteletben az Állami Választási Bizottság és politikai tevékenységek finanszírozásáról szóló törvényt, amelyek szerint hat kollégájuktól meg kellett volna hogy vonják a háromhavonta járó állami támogatást, mint hogy nem számoltak el a 2012-es támogatásokkal.

Ezt január 15-éig kellett volna megtenniük. Ezt elmulasztották az SDSS-es és a DC-s képviselők, valamint két független képviselő, köztük Sója Dénes magyar kisebbségi képviselő sem. Az SDSS-esek azzal védekeztek, hogy ők időközben megjelentették az elszámolásukat, és ma már megtekinthető az internetes oldalukon. Sója pdig azzal védekezett hogy internet domaint váltott, a DC és a másik független képviselő nem adott indoklást. Ezután a bizottság három napot adott az Állami Választási Bizottságnak, hogy tájékoztasson a tényleges helyzetről, és majd csak utána dönti el, hogy megvonják-e a támogatást vagy sem. Ezt a szégyenletes helyzetet Ingrid Antičević Martinović SDP-s képviselő úgy kommentálta, hogy míg egy politikus számlazárolásával óvatosan bánnak, addig egy egyszerű polgár számláját szó nélkül zárolják.

2013-ban a politikai pártok és független képviselők finanszírozására 50,2 millió kunát fizettek ki az állami költségvetésből. Egy független képviselő, így Sója Dénes is háromhavonta 81 ezer 431,28 kn-t kapott, összesen 325 ezer 725,10 kunával rendelkezett.

 

{fcomments}