Kenutúra Sztárai tiszteletére

0
61

Sztárai Mihály tiszteletére indított emléktúrát a Magyar Cserkészszövetség Ichtüsz Munkaközössége. A július 2-től 8-ig tartó dunai vízi túra legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők hirdessék nagy reformátorunk, Sztárai életművét.

Kopácson Vass Tibor kempingjében találkoztunk a cserkészekből és „civilekből”, fiatalokból és felnőttekből álló csapattal, amelynek tagjai hatnapos kenutúrájukon voltak túl.

A Bajától Kopácsig tartó, kb. 170 kilométeres Duna-szakaszt kenukkal és ún. kielboat evezős hajókkal tették meg.

Elsőként Bóna Zoltán református lelkész, a túra ötletgazdája köszöntött bennünket. Ő mesélt nekünk a túra ötletéről, ami egy tavalyi kirándulás során vetődött fel bennük.

Bóna Zoltán

– Vízi túránkon részt vesz három testvér is, Narancsik Pál unokái, aki 1928-tól 1989-ig végezte Kopácson a lelkipásztori szolgálatot. Unokái gyerekkorukban sok időt töltöttek Kopácson a nagyapánál. Meghatott a történetük, és úgy gondoltam, vágjunk bele. Horvátországba vízen eljutni nem olyan egyszerű a határátkelés miatt, előzetes engedélyek szükségesek. Ide, a Kopácsi-rétbe bejutni vízen pedig egészen kiváltságos dolog, ezúton is kifejezném hálámat Vass Tibornak, a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park munkatársának a közreműködésért – mesélte Bóna Zoltán a szervezés és az út körülményeiről, hozzátéve, fizikai megpróbáltatásokban sem volt hiány a kalandos túra során, amely életre szóló élményt nyújtott a résztvevőknek.

„Sztárai, a példakép”

Megosztotta velünk cserkész csatakiáltásukat is, amely konkrétan erre a túrára íródott, és amely összefoglalja utazásuk lényegét: „Sztárai a példakép/Élményünk a Kopácsi-rét/Duna, Hulló, Partalja/Soli Deo Gloria!” – hangzik a jelmondat.

Bóna megjegyezte, a családi okokon és fizikai kihíváson túl egy mélyebb, spirituális célja is volt útjuknak, amely egyben zarándoklat is a számukra.

– A túra résztvevői mind hívő emberek, többségében reformátusok vagyunk, és Sztárai Mihály példakép számunkra, a török hódoltság korában az új vallás terjesztése nemzetmentéssel felérő tett volt, és a túrával erre szeretnénk felhívni a figyelmet – mondta Bóna Zoltán, hozzátéve, bízik benne, hogy a lelki feltöltődés, amit a túra nyújt számukra, tartós lesz.

Terveik között szerepel, hogy biciklivel ellátogatnak Eszékre és Laskóra is, a református templomba, ahol Sztárai végzett lelkészi szolgálatot.

Ottlétünkkor megnéztük reggeli szertartásukat is, a cserkészzászló felhúzását, közben Bóna Zoltán igét hirdetett és elénekelték a cserkészhimnuszt.

Az utazással egy régi álmot váltottak valóra

Narancsik Pál egyik unokájával, Dobos Ágostonnal is volt alkalmunk beszélni, aki első diplomáját a zeneművészeti főiskolán szerezte, majd isteni sugallatra úgy döntött, folytatja a családi hagyományt, s a lelkészi hivatást választotta. A hegedűt viszont nem tette le, a zenélés része az igehirdetéseinek és a hittanóráinak, természetesen erre a zarándokútra is magával hozta hangszerét. Nekünk is eljátszotta Sztárai Mely igen jó az Úr Istent dicsérni című énekét.

Dobos Bence, Polyákné Dobos Márta és Dobos Ágoston

Elmondta, útközben megnézték a mohácsi csata emlékhelyét, itt pedig egyik fő úti céljuk Laskó. A mohácsi vész méltó ellenpárja a gyülekezetalapítás, amely reményt öntött az emberek szívébe.

Beszélt a túra másik, személyes jellegű motivációjáról is.

– Megboldogult édesapám, idősb Dobos Ágoston rendszeresen hozta héttagú családunkat évi egy-két alkalommal Kopácsra meglátogatni a nagyszülőket. Ő a víz szerelmese volt, mindig dédelgetett egy álmot, hogy egyszer vízi úton jön le ide Budapestről. Ez, sajnos, nem valósult meg, most viszont sikerült teljesítenünk egy töredékét úgy, hogy Bajától vízi úton jöttünk le Kopácsra – mondta Dobos Ágoston. Ideérve, még mielőtt partra szálltak volna, a csónakban tartottak egy megemlékezést és áhítatot, ő pedig a vízen is elhegedült egy Sztárai-éneket, hogy ezzel is úgymond terjessze abbéli hitüket, hogy a magyarság megmaradása abban az útban keresendő, amelyen Sztárai és reformátor társai is jártak.