Kárpátalján öntötték össze a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát

0
38
Kovács János, Szabó Attila, Jakab István és Hugyik Imre

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát múlt szombaton a Beregszász melletti Mezőgecsében. Az eseményen a HMDK Gazdakör tagjai is részt vettek.

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke (Fidesz) hangsúlyozta, hogy az idei összmagyar búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg a kárpátaljai magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget. „Azt szeretnénk, hogy a kárpátaljai magyar gazdák érezzék a Kárpát-medencei gazdatársaik összefogásának az erejét, kell, hogy érezzék, nincsenek egyedül, összefogásukkal mögöttük állnak az anyaországi és külhoni magyar gazdák” – tette hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy „a 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi, s ennek a sokszorosítása esélyt teremt számunkra, hogy – a hagyományokon, az összefogáson túl – a hitből fakadó erőnk által képesek legyünk gazdaságilag is segíteni egymást”. Jelezte, hogy a mezőgecsei búzaösszeöntés ünnepén képviseltetik magukat a határon túli magyar régiókból és számos magyarországi megyéből érkezett gazdák, akik jelenlétükkel is az együvé tartozás érzését erősítik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédében kiemelte, hogy a Magyarok kenyere program az elmúlt években nagyon intenzív fejlődésen ment át, mert Kárpát-medence-szerte egyre több gazdálkodó érzi azt, hogy részt kell vállalnia benne. A búzaösszeöntés jelképes aktusa nagyon sok ember tevékenységét és akaratát fejezi ki, jelezve, hogy a program nemcsak szavak szintjén él, hanem cselekvésben nyilvánul meg – fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a NAK megalakulásától kezdve felkarolta a kezdeményezést, aminek köszönhetően évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott gazdák száma, így az idei terményadomány nagysága várhatóan meg fogja haladni a tavalyit.

Horvátországból is került búza a magyarok kenyerébe

A programban a szervezők felkérésére több éve vesz részt a HMDK Gazdaköre is, amelynek tagjai évente 1000-1500 kilogramm búzát adományoznak a nemes célra. A búza mellett minden évben többzsáknyi lisztet is adnak a gazdák, a fennmaradó búzaadományt is lisztté őröltetik, és minden évben a magyar tannyelvű iskolák és a rászoruló családok között osztják szét. A búza- és lisztadomány gyűjtése jelenleg is folyamatban van.

Mezőgecsében, az összeöntés ünnepén a HMDK Gazdakör tagjai, Szabó Attila, Hugyik Imre és Kovács János vettek részt.

Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke elmondta, felemelő érzés volt ott lenni az összeöntésen, és felemelő érzés egy olyan programban részt venni, amely a magyarok közötti összetartozást erősíti.

– Arra különösen büszkék lehetünk, hogy a tavalyi magyarok kenyerébe a kovász Horvátországból, pontosabban Karancsról érkezett, idén pedig a Magyarok Kenyere program záró rendezvényére nálunk kerül sor október 17-én – mondta Szabó Attila. (mti/mt)