Kárpát-medencei találkozó Várdaróc részvételével

0
94
07-magld-3

Apáink nyomdokaiban


A Maglódi Polgári Kör a MagHázzal és a város önkormányzatával közösen a hétvégén idén is megrendezte a Kárpát-medencei magyar találkozót, amelyen másodszor vett részt Várdaróc település is. Az esti kultúrprogramban a maglódi Kacamajka néptánccsoport és a Fölszállott a páva vetélkedő győztese, Berecz István mellett a várdaróci Daróca táncegyüttes is fellépet.

A hétvégi program szombat reggel disznóvágással kezdődött, a Felvidékről, a Kárpátaljáról, az Erdélyből, a Partiumból, a Vajdaságból, a Drávaszögből, a Muravidékről, az Őrvidékről és Tolna megyéből meghívott vendégcsapatok saját disznótoros ételeiket készítették el. A délutánig tartó szabadtéri rendezvény alatt tehát bárki megismerkedhetett e tájegységek ízeivel.

 

Várdaróc és Maglód kapcsolata

Pár évvel ezelőtt jártak először vidékünkön a Maglódi Polgári Kör tagjai, jó kapcsolatot alakítottak ki a HMDK vezetőivel, és így a horvátországi magyarok már többször is élvezhették a maglódiak vendégszeretetét. Várdaróc két évvel ezelőtt lépett baráti kapcsolatra Maglóddal, ami azóta is tart.

– A maglódiak hagyományőrző disznótoros rendezvényükkel egybekötött Kárpát-medencei magyar találkozójára településünk nem először kapott meghívót, idén már másodszor vehettünk részt a rendezvényen. A Várdaróci Helyi Választmány tagjai mellett egy böllércsapatunk és a Daróca tánccsoport tagjai élvezték a maglódiak szíves vendégszeretetét – mondta Micheli Zsolt, a helyi választmány elnöke.

Az esti disznótoros vacsorát helyi zenészek tették hangulatosabbá, a Kacamajka néptánccsoport és a várdaróci hagyományőrző táncosok mellett a Fölszállott a páva vetélkedő győztese, Berecz István is fellépet. Vasárnap az evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, Mudi Róbert felvidéki református lelkész szolgált.

A több évre visszatekintő rendezvény célja az ősök tiszteletén túl a Kárpát-medencei magyarság összefogásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar hagyományok és a keresztény hit ápolása.

07-magld-1

 

{fcomments}