Kárbecslés az árhullám után

0
112
BELFLD-rads

A múlt héten megkezdődött a helyreállítás és a kárfelmérés az árhullám levonulása után a Dráva mentén, ahol a víz több kisebb településen mintegy kétszáz házat árasztott el.

A szakemberek „az évezred árhullámának” nevezik a mostanit, a Horvát Vizek szakemberei szerint a Dráva ezer év alatt csak egyszer ér el ilyen magas vízállást. És míg a 1965-ös, az eddigi legnagyobb árvíz idején másodpercenként 2800, most 3300 köbméter vízhozamot mértek Varasdnál.

Az áradás a szlovén határ menti Otok Virjében és a Csáktornyához (Čakovec) közeli Pušćine településen okozta a legnagyobb károkat. Az árvízzel sújtott települések a kárenyhítéshez az államtól várnak segítséget, ezért a megyei vezetők részben már kihirdették a természeti csapás miatti szükségállapotot – olvashottuk a híradásokban.

A Száva mentén is több helyen rendeltek el árvízvédelmi készültséget, hogy megakadályozzák a 2010-es nagy árvízhez hasonló katasztrófát. A két évvel korábbihoz képest azonban most kisebb volt a folyó vízhozama, másfelől a kritikus helyeken megerősítették a gátakat, illetve levezették a víz egy részét az árterületekre, így a Száva áradása ezúttal a lakott területen nem okozott jelentősebb károkat hazánkban.

 

{fcomments}