„Karácsonyi szeretetdopping”

0
168
Vasrnapi_dancs_berek20121216

Dancs Annamari a Vasárnapi újságban

A Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorának vendége Dancs Annamari színész-énekes. Az erdélyi magyar művész Berek Patrícia mikrofonja előtt beszél életéről, munkájáról és a karácsonyi ünnepekről.

Dancs Annamária a Vasárnapi újság december 16-ai adásában szerepel. Berek Patrícia szerkesztő-riporter kérdései nyomán a hallgatók előtt kibontakozik a sepsiszentgyörgyi születésű énekesnő életútja, örömei, tervei.

Valóban változatos a fiatal művész eddigi pályája. Annamarit a zene világából elsőként a népi kultúra érintette meg. A Székely Mikó Kollégium Népi Együttes szólistája később a Kolozsvári Zeneakadémia opera-tanszakán szerzett diplomát. Elmondása szerint a zenének köszönheti, hogy a gátlásos tiniből bukaresti és budapesti színpadok ünnepelt sztárja lett, a fiatalkori hobbi hivatássá válhatott.

A világot jelentő deszkákig viszont hosszú út vezetett. Diákként még nem álmodott énekesi karrierről: szorgalmasan tanulta az idegen nyelveket, hiszen nyelvtanárnak készült, de mellette énekórákra is járt.

1996 élete sorsfordító éve. A Titanic betétdalának, a My heart will go on magyar változatával, Céline Dion slágerével hódította meg az erdélyi közönséget.

dancs_marica2012Országos ismertsége a 2005-ben kiadott román nyelvű lemezének köszönhető, amelynek sikere nyomán sok román televíziós csatornától kapott meghívást. „Egy romániai magyar lány, aki megtisztel minket azzal, hogy anyanyelvünkön énekel, igaz, hogy akcentussal, de tiszta szívvel” – emlékezik bukaresti fogadtatására.

2010-ben a Román Nemzeti Operettszínházban debütál; az első színpadi szerepeiben román nyelven lépett fel. Egy meghallgatást követően a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő szubrett szerepeinek megformálására szerződtetik. „Az akcentus még jól is jött, hiszen ezek a művek a Monarchia nagy olvasztótégelyében játszódnak.” – jegyzi meg mosolyogva a művész.

Magyarországon is az operett világában figyelnek fel hangjára. Meseszerű számára, hogy Honthy Hanna, Latabár Kálmán vagy a szintén háromszéki szubrett, Kiss Manyi egykori sikereinek a színhelyén, a Csárdáskirálynőben léphetett a közönség elé. A Fővárosi Operettszínházban Kálmán Imre leghíresebb operettjét a Miss Saigon címszerepe és a Veled, Uram! rockopera követi. Idén, október 19-én egy újabb Kálmán dalmű, a Marica grófnő csacska, cserfes lányfiguráját, Lizát alakítja.

„Karácsony előtt, 22-én még a Csárdáskirálynőben lépek fel – avat be Dancs Annamária az ünnepi programjába. – Utána hazautazom népes családomhoz. Sokan leszünk, legutóbb 32 családtagot számoltunk az asztal körül. Nagyon várom a kikapcsolódást, az újévben szeretetdoppinggal térhetek vissza a munka világába.”

Úgy tűnik, a művésznek szüksége lesz a pihenésre: január 25-én a „budapesti Broadway-n” Ábrahám Pál Viktória című operettjének premierjén lép fel.  Nagyon készül rá, s külön öröm számára, hogy a darab rendezője, Béres Attila is erdélyi. A próbák jó hangulatban telnek; Annamari reméli, hogy a bemutatón mosolyt csalhat a nézők arcára is. A hallgatók arcára mindenképpen, hiszen egy karácsonyi dallal kedveskedik a Vasárnapi újság közönségének.

Adás: Kossuth Rádió, 2012.december 16. (6.00-8.30)