Kalocsai Andrea heti ajánlója

0
220
Kalocsai Andrea

E héten Kalocsai Andreát, a népszerű műsorvezetőt kérdeztük arról, hogy milyen programokat ajánl a közmédia kínálatából.

– Kisgyermekes édesanyaként sajnos ritkán van lehetőségem a televízió elé ülni és végignézni egy filmet, műsorokat. Hároméves lesz a Borcsa, és kevés időt hagy erre, de azért nagy szeretettel ajánlom a következő hétre a műsorokat a kedves olvasóknak.

Tavaly ünnepeltük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Duna TV-n folytatódik november 26-án, hétfőn az ő művészetét és egyéni sorsát bemutató magyar filmsorozat. Az előkelő szalonok ünnepelt hősének életében megjelenik Marie D’ Agoult grófnő, s ezzel egy híres szerelmi viszony veszi kezdetét. (Duna TV, 19.35)

Mindig van valami vonzó azokban, akik egyszerre több tevékenységet is űzve alkotnak kimagaslót. Ezért szeretem az Arcvonások műsorát a Kossuth Rádión: a ma emberének oly fontos példaértékű személyiségeket szólaltatnak meg. Garancia erre a szerkesztő: Perjés Klára. Kedden Kuthi Csaba borászt ismerhetik meg, aki a borászkodás mellett ír is. Ő hozta létre a Magyar Civil Becsületrendet. Este Weiszburg Tamás egyetemi tanár varázsolja el a hallgatóságot. Úgy beszél az ásványokról, hogy azt feltétlenül meg kell hallgatni. (Kossuth Rádió, 14.06 és 23.05)

Szerdán Hudec László Ede életéről láthatunk dokumentumfilmet. Azt gondolom, hogy kalandos életét egy játékfilm tudná hitelesen ábrázolni; remélhetőleg megvalósul majd ez is. Édesapja nevéhez fűződik a budapesti kisföldalatti vasbeton alagútja. Ő maga az építészi diploma megszerzése után hadifogságba esett, és Szibériába került. Az orosz-kínai határon keresztül szökött meg. Így jutott el Sanghajba, ahol feleségül vette egy mágnás lányát. Az általa tervezett világhírű épületek ma is állnak. (Duna, 15.30)

Csütörtökre két alkotást ajánlok: délelőtt Snétberger Ferenc gitárművészről láthatnak dokumentumfilmet. Volt szerencsém többször is beszélgetni vele. Tudja, hogy honnan jött és hová tart – s az úton megtapasztaltakat nemcsak a hallgatóságnak akarja átadni, hanem a hátrányos helyzetű roma fiataloknak is, akiket felsőörsi tehetségkutató központjában emberileg, zeneileg megszelídít. Csodálatos EMBER. (Duna, 9.50)

November 24-én tölti be 70. életévét András Ferenc, a Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Isten éltesse őt! Harminc éve készítette el Dögkeselyű című filmjét, megteremtve ezzel a magyar bűnügyi film műfaját. (Duna, 21.00)

Péntekre Farkas Erika műsorát ajánlom: Prémium Hely – Különleges helyek, váratlan helyzetek. Azért szeretem ezt a műsort, mert – bár naponta hallgatom A Hely címmel – a pénteki adás mindig bővebb összefoglalót kínál. (Kossuth Rádió, 15.10)

Délelőtt Csoóri Sándorral tölthetnek egy órát. A dokumentumfilm címe: „Harangok zúgnak bennem”. 1992. december 24-én bennünk is harangok zúgtak, amikor a Duna TV megkezdte első adását. Azon évben került sor a Magyarok III. Világtalálkozójára, ahol Csoóri Sándor tett javaslatot a Duna Televízió létrehozására. (Duna, 9.30)

Szombaton Kodály Zoltán születésének évfordulójára emlékezünk. 130 év 130 dal című műsorunkban Szvorák Katalin énekművészről hallhatnak népzenei portrét. A Liszt-díjas művész az 1981-es Röpülj, páva-versenyen tűnt fel. (Kossuth Rádión, 18.05)
Kati példa lehet azok számára, akik este a Duna Televízió tehetségkutató műsorában (Fölszállott a páva) szerepelnek. (Duna, 18.35)

Vasárnapra a felnőtteknek ajánlom a New York bandái című filmet Martin Scorsese Oscar-díjas rendezőtől. Tíz éve készítette el játékfilmjét, amely Amerika születésének egy véres epizódját eleveníti fel. Tíz Oscar-díjra jelölték alkotását. (Duna, 22.10)

A kedves olvasók figyelmébe: a közmédia december 1-től a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak gyűjt. December 16-ig minden felületünkön bemutatjuk Böjte Csaba munkáját és azokat a már felnőtteket is, akiknek életútja éppen olyan példaértékű lehet, mint Csaba atyáé.