Jutarnji list: Csányi Sándor mezőgazdasági földterületeket, klinikát és nyaralót is vásárolna Horvátországban

0
341

Csányi megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye Rt.-t (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb és egyben legrégebbi mezőgazdasági vállalatát, valamint az Aviva klinikát Zágrábban és egy tengerparti nyaralót Medvejában – írta Jutarnji list napilap hétfőn, értesüléseit a címlapon közölve.

Az újság arról cikkezett, hogy Csányi Sándor és Ante Ramljak kormánybiztos a napokban találkozott Zágrábban. A magyar üzletember vásárlási szándékát a horvát konszern új vezetésének egyik tagja erősítette meg a lapnak.

A Jutarnji list hosszasan ír Csányi Sándor magyarországi érdekeltségeiről és befolyásáról. Megemlíti, hogy a magyar milliárdos az OTP bank elnöke és állítólag legnagyobb részvényese, valamint hogy a pénzintézet a horvát piacon is jelen van. Hozzáteszi, hogy Csányi Sándornak a Mol Nyrt.-ben is érdekeltsége van, majd az Agrokor tulajdonosa, Ivica Todorić és a magyar üzletember barátságáról tesz említést, amelyet a lap szerint közös vadászatok mélyítettek el. Az újság jelezte: amennyiben Csányi Sándornak sikerül megvásárolnia a Bellye mezőgazdasági vállalatot – amely 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik -, az Európai Unió (EU) legnagyobb, mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületének tulajdonosává válik, mert Magyarországon jelenleg 35 ezer hektár szántóföldet birtokol. „Más szavakkal, amennyiben az Agrokor válságmenedzsmentje eladja a Bellyét, Csányi tesz először ajánlatot” – írta a lap, majd hozzátette: a találkozón egyéb üzleti együttműködésről is szó esett az Agrokor és a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó vállalatok között.

A lap szerint érdekes lesz követni, politikailag mennyire lesz elfogadható a horvát kormány számára Csányi Sándor befektetési szándéka. Mindazonáltal hozzátették, hogy a Société Générale csoport horvátországi leánybankjának, a Splitska Bankanak a megvásárlása nem ütközött akadályba.

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak a létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.