Jubileumi magyar bál Vukováron

0
283

A vidék legnagyobb magyar társasági eseményévé nőtte ki magát tíz év alatt a vukovári magyar bál, amelyen ma már nemcsak magyarok vesznek részt, hanem a város és a környék soknemzetiségű közösségének minden tagja szívesen látott vendég. Idén 350-en vásároltak jegyet a bálra. A jó hangulatról két zenekar és három tánccsoport is gondoskodott, a mulatozás most is hajnalig tartott.

Amikor a Vukovári Magyarok Egyesülete tíz éve megalakult, elsődleges célkitűzésük az volt, hogy a helyi magyarok mind nagyobb számban csatlakozzanak hozzájuk, hogy megkezdődhessen a hagyományok és a nyelv ápolása. Az elmúlt néhány év alatt közösséggé formálódtak. Hetente összejönnek saját székházukban, amelyet a megvásárlás óta folyamatosan szépítenek, alakítanak. Mára ez az épület a megye magyarságának a központja lett, amit számos nagysikerű rendezvény alkalmával nyitottak meg a vendégek előtt is. A megemlékezések, összejövetelek mellett egyik legnagyobb és legismertebb rendezvényük a vukovári magyar bál, amelyet idén tizedik alkalommal szerveztek meg.

Jakumetović Rozália, a szervezet elnök asszonya, miután köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta, büszkék arra, hogy az évek során sikerült egy ilyen sikeres rendezvényt megvalósítaniuk, amely nemcsak a magyarság, hanem a vidék egyik legszínvonalasabb és legnagyobb eseményévé nőtte ki magát. Majd köszönetet mondott az egyesület tagjainak, akik minden évben több hetet dolgoznak szorgalmasan az előkészületeken.

De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is a vukovári magyarok munkáját dicsérte köszöntőjében.

Az eseményen részt vett a horvát kormány határon túl élő horvátokért felelős államtitkára, Zvonko Milas, aki szintén elismerően szólt a vukovári szervezet tevékenységéről.
A bál nyitóműsora ezúttal is a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület tánccsoportjának a palotásával kezdődött, majd a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület népi táncegyüttesének a produkciójával folytatódott.

A műsor zárásaként pedig a budapesti Keménymag Táncegyüttes mutatkozott be, akik között több Petőfi-ösztöndíjas is táncol, így az első Horvátországban tevékenykedő Nagy Bence is. Ott volt a bálban Mandácskó Eszter is, aki a vukováriakkal továbbra is tartja a kapcsolatot.

A műsor után pedig megkezdődött a hajnalig tartó mulatság – hogy a hangulat remek volt, az nem kis mértékben a kórógyi Aranycsárdás és a vajdasági Csernicsek Twins Band zenekarnak is köszönhető. Egy-egy csárdás alkalmával bizony szűknek bizonyult a tánctér.

A bálozók között egyebek közt ott volt még Marijana Balić szábori képviselő, Damir Barna, Vukovár-Szerém megye zsupánhelyettese, Ivan Mujkić, Vukovár alpolgármestere és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke.

Az esemény főtámogatója az állami pénzforgalmi intézet (FINA) volt, de számos cég, vállalkozó és magánszemély is szponzorálta a bált.