Jubileumhoz méltó magyar nap Eszéken

0
86

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület a hétvégén tartotta meg a 20. Eszéki Magyar Napot, melynek célja most is az, mint a kezdetekben volt: a magyar kultúra és népi hagyományok ápolása és szélesebb körben való megismertetése Eszéken, ahol a lakosság túlnyomó többsége horvát nemzetiségű.

A 20. Eszéki Magyar Nap méltó volt a kerek évfordulóhoz. Szombaton került sor a kirakodóvásárra, a felvonulásra és kultúrműsorra a város főterén, vasárnap pedig az eszéki magyar iskolaközpontban rendeztek képkiállítást és színielőadást.

Szombat délután magyar zenétől volt hangos az eszéki Ante Starčević tér, a kirakodóvásáron a magyar kultúregyesületek és települések képviselői, termelők kínálták a házi süteményeket, ételeket, kézimunkákat. Az időnként el-eleredő eső sem szegte kedvét senkinek, és lassan megtelt a tér nézelődőkkel is.

A színpadon először a legkisebbek mutatkoztak be; baranyai, szlavóniai és vajdasági magyar gyermektánccsoportok jöttek el idén is.

A színpadi bemutatkozás mellett táncos körmenetben mutatták be díszes népviseletüket a gyermek és felnőtt táncegyüttesek, majd felsorakoztak a színpad előtt.

A város és a régió magyarságának összefogása volt a cél

A magyar napot Magdika Dániel, a Népkör elnöke, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Dragan Vulin, a megyei közgyűlés elnöke, Decsi István, Pécs alpolgármestere és Gellért Lajos, Budapest XIII. kerültének küldöttje nyitották meg.

– Húsz évvel ezelőtt, az első Eszéki Magyar Nap megszervezésével a város és a régió magyarságának összefogása volt a célunk, illetve hogy bemutassuk a többségi nemzetnek kultúránkat, gasztronómiánkat, és mindent, ami magyarságunkat jellemzi. Akkor még jóval nagyobb létszámban működtek a résztvevő egyesületek, tánccsoportok, mint ma, de bízunk benne, hogy lesz jövője is rendezvényünknek – nyilatkozta lapunknak Magdika Dániel, a program főszervezője.

A kultúrműsor második részét a Népkör kórusa nyitotta meg a pécsi Ércbányász Fúvószenekarral, majd a felnőttek alkotta táncegyüttesek léptek színpadra.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, hogyha egy rendezvény húsz éven át fennmarad, mint ahogy az eszék-rétfalusi Népköré, ahhoz csak gratulálni tud, és örül annak, hogy Magyarország eszéki főkonzulátusa is felismerte a Magyar Nap jelentőségét, mint ahogy mindazok, akik fellépőként, kiállítóként vagy vendégként jelen vannak az eseményen.

Idén először kétnapos volt a rendezvény

A program vasárnap a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban folytatódott, ahol Hegedűs Pál, Jáger János, Keresztes Árpád, Petrik József és Vidovics Mária horvátországi magyar festők munkáiból nyitottak tárlatot, majd a csúzai Pódium Amatőr Színjátszó Társulat tagjainak tapsolhatott a közönség.

 

Az eszéki magyar nap a magyar főkonzulátus Magyar Hét rendezvénysorozatának nyitóprogramja is volt egyben. A rendezvénysorozat keretében még számos programra került sor a héten. Pénteken az Őrületek tornya című vígjátékot mutatják be az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínházban, majd a Kopácsi Halásznapokkal zárul az Eszéki Magyar Hét.

Az Eszéki Magyar Nap többek között a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.