Jótékonykodjunk

0
163
11-jotekonykodniimage005-741534

Nem mindenkinek boldog a karácsony…

A karácsonyról a legtöbb embernek első hallásra bizonyára csupa jó dolgok jutnak az eszébe, azonban a világon számos olyan ember él, aki számára nem boldog a karácsony, ugyanis nincs mit az asztalra tennie, rosszabb esetben az utcán vagy egy híd alatt töltik a karácsonyt.

A legfrissebb statisztikák szerint Horvátország lakosságának 21%-a szegénységben él. A felmérés során megállapították, hogy egy négytagú család akkor számít szegénynek, ha havi jövedelmük nem éri el a 4240 kúnát. A magányosan élőknél ez az összeg 2020 kúna alatt kezdődik. Persze szegény és szegény közt is gyakran nagy különbség lehet: abszolút nincstelennek azok az emberek nevezhetők, akik nem tudják kielégíteni alapvető létszükségleteiket. Relatíve szegény az, aki a társadalom átlagához képest szerényebben él, de ki tudja elégíteni saját szükségleteit, szerencsére Horvátországban egyelőre az utóbbi eset van leginkább jelen.

Talán nincs is annál szívszorítóbb érzés, mint amikor a szülőknek könnyes szemmel nemet kell mondaniuk gyermekük karácsonyi kérésére, hiszen alig telik rezsire, illetve a mindennapi betevőre.

 

1000 örömért

A horvát Caritas szeretetszolgálat idén is karácsonyi jótékonysági akciót indít a rászorulók megsegítésére. Az idei akció december 11-én kezdődött és a  “Za 1000 radosti“, azaz az „1000 örömért” nevet viseli. Az akció fővédnöke a Caritas Varasd megyei vezetője, Josip Mrzljak megyéspüspök, aki beszédében hangsúlyozta, hogy keresztényi kötelességünk segíteni a rászorultaknak, és nem csupán karácsony tájékán, hanem egész évben.

A jótékonykodni vágyók ezt megtehetik szinte az összes nagyobb bevásárlóközpontban, ahol a Caritas  külön erre a célra állított fel kosarakat, illetve él egy segélyvonal, valamint egy donációs bankszámla is.

A leggyakoribb jótékonykodók általában azok az emberek, akik maguk is szerényebb körülmények között élnek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy tisztában vannak azzal, milyen is az, amikor a nincs az úr.

Sajnos a tehetősebbek körében a jótékonykodók száma kicsi, pedig szerintem ha valakik, hát akkor ők megengedhetnek maguknak egy kis jótékonykodást. Egy gazdag üzletembernek 100 kúna biztosan nem jelent semmit, de egy kisgyerek vagy akár egy egész család karácsonyát is szebbé tehetné vele.

Ha tehát megtehetjük, jótékonykodjunk, hiszen valóban sok az olyan család, ahol a legapróbb segítség is jól jön. Jó megoldás lehet az is, ha körülnézünk legszűkebb környezetünkben, ahol biztosan találunk olyan családot, egyedülálló idős embert, akin segíthetünk.

Ha a gyorsabb és „érzelemmentesebb” adakozás hívei vagyunk, akkor hívjunk föl adakozó vonalakat, adakozzunk a segélyszervezeteknek.

 

Akinek megjött a kedve a jótékonykodáshoz, az – ahogy már említettem – megteheti ezt az áruházakban, illetve az alábbi emelt díjas telefonszámon, valamint bankszámlára való befizetéssel.

Telefon: 060 9010 (6.22 Kn).

Bankszámla: PBZ  2340009−1510126452  (7-12).

 

{fcomments}