Jó kapcsolatot ápolnak a helyi olasz kisebbséggel

0
175

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének két programja is volt ebben a hónapban. Irodalmi estet szerveztek a helyi olasz kisebbségi egyesülettel közösen, akikkel a továbbiakban is együttműködnének, a múlt hétvégén pedig az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek.

A rijekai magyarok nemrég tartották meg a Magyar Napokat, a rendezvénnyel a városban és környékén élő, főleg többségi lakosságot igyekeznek megszólítani. A Magyar Napok keretében irodalmi estre is sor került, melyen Viola Éva és két másik költő mutatkozott be, egyikük horvát, a másik olasz nemzetiségű.

Viola Éva, aki a helyi magyar szervezetet vezeti, lapunknak nyilatkozva elmondta, ez az irodalmi est volt az első közös programjuk a helyi olasz kisebbséggel, amellyel szeretnék még szorosabbra fűzni a kapcsolatot.

– Egyre szorosabb az együttműködés köztünk és a helyi olasz szervezet között. Jövőre egy közös konferenciát is szerveznénk, amelynek témája városunk történelme lesz – nyilatkozta lapunknak Viola Éva, és azt is elmondta, az ottani magyarok szeretnék elérni, hogy Rijekában az információs táblák a kisebbségek nyelvén is ki legyenek írva, ezenkívül emléktáblát állítanának Csapó Idának, aki először létesített óvodát a városban, méghozzá 1841-ben. Fiumei egyesületünk vezetője úgy véli, az olaszokkal közösen könnyebben elérhetik céljaikat.

A HMDK rijekai egyesülete az 1956-os forradalomról és szabadságharcról is megemlékezett. Az ítéletidő ellenére szép számban gyűltek össze a múlt vasárnapi rendezvényre.