Jó a kapcsolat a két református egyházközség között

0
327

A hétvégén a magyarországi Isaszegre látogatott a csúzai református egyházközség néhány tagja. Megnézték a település nevezetességeit, és erősítették a kapcsolatot a helyi gyülekezettel.

Csúza és Isaszeg között évtizedes testvértelepülési kapcsolat áll fenn, melynek létrejöttében nagy szerepe volt Bajusz Árpád megboldogult isaszegi lelkésznek. Isaszeg település Budapest belvárosától 30 kilométerre keletre, a Gödöllői-dombságban található.

– A nagy távolság ellenére igyekszünk ápolni a kapcsolatot, különösen erős a kötelék a két református egyházközség között – tudtuk meg Varga György csúzai református lelkésztől.

Az isaszegi református gyülekezet 20 tagú küldöttsége júniusban látogatott Csúzára, ahol Varga tiszteletes fogadta őket a helyi, a hercegszőlősi és a vörösmarti gyülekezetek nevében, és kalauzolta el a vendégeket vidékünkön. Múlt hétvégén pedig Csúzáról látogatott Isaszegre nyolcfős csoport.

Az ottani református közösség tagjai bemutatták nekik Isaszeg nevezetességeit: a katolikus templomot, a falumúzeumot, a szlovák tájházat, a honvéd szobrot, meséltek a település történetéről, melynek kiemelkedő eseménye az 1848-49-es szabadságharc legfényesebb magyar győzelme, amelyet 1849. április 6-án aratott a Görgey vezette magyar fősereg a hátráló osztrákok fölött. A második világháborúban is súlyos harcok zajlottak le a községben és határában. A nap során s az esti vacsoránál nemcsak a településsel, hanem a helyi emberekkel is jobban megismerték egymást, ami miatt létrejött a találkozó.

Vasárnap közös istentiszteletre került sor, majd Nemes István helyi vállalkozó elvitte a csúzai vendégeket az egri Szépasszonyvölgybe, amely az ország egyik leghíresebb borospince-sora. Végül a gazda mezőtárkányi birtokára is ellátogattak.

Varga György lapunknak elmondta, a jövőben is terveznek közös programokat az isaszegiekkel, terveik között hittantábor is szerepel, amire már a múltban is sor került, a csúzai lelkész vitte a falu iskolásait Isaszegre.