Jelentős régészeti lelettel bővülhetne a Baranyai Néprajzi Központ

0
290

Három évvel ezelőtt a régészek Novi Čeminac és Kácsfalu (Jagodnjak) települések között egy csaknem háromszáz csontvázat őrző temetkezőhelyet találtak, majd a kutatási területet kiszélesítve egy késő középkori település nyomait is feltárták. A leletekből két évvel ezelőtt egy ideiglenes tárlat nyílt a Művelődési Központ termében, de ha sikerül megegyezni a zágrábi Archeológiai Múzeummal, akkor a tárgyak végleg Pélmonostorra kerülhetnek. Az ügy egyik kezdeményezője Matijević Olivér, a városi tanács alelnöke.

Nemcsak Pélmonostor és a Baranya-háromszög, hanem a régió kulturális turizmusának a fejlődéséhez is hozzájárulhat, ha sikerül megszerezniük az anyagot és állandó kiállítást nyithatnak a két évvel ezelőtt Novi Čeminac és Kácsfalu (Jagodnjak) települések között feltárt régészeti leletekből.

Matijević Olivér, a városi tanács alelnöke elmondta, hogy már találkoztak Jacqueline Balennal, a zágrábi Archeológiai Múzeum tanácsadójával, és megkezdték az egyeztetéseket.

Az egyeztetésen részt vett Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere is, aki az üggyel kapcsolatban lapunknak elmondta, nem szeretnék, ha a pár évvel ezelőtt feltárt jelentős leletek egy raktár mélyére kerülnének, ezért is kezdeményezték a baranyai kisvárosban való kiállításukat.

– Egyelőre egy ideiglenes helyen lennének láthatók a leletek, de ha megépül az új városi könyvtár, akkor ott hoznánk létre az állandó tárlatot – mondta Tomislav Rob, aki hozzátette, hogy a kezdeményezésben partnerek a HMDK-s tanácstagok, akikkel az elmúlt időszakhoz hasonlóan most is nagyon jó az együttműködés. Kifejtette azt is, hogy Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselővel és a helyi HMDK-alapszervezettel több közös programot is megvalósítottak, és számos más területen is jó a kapcsolat, amit a jövőben is folytatni kívánnak.