Jandroković: Horvátország és Magyarország kapcsolata példaértékű

Gordan Jandroković, a horvát országgyűlés elnöke Budapestre látogatott – a delegáció tagja volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is

0
457
Megbeszélés a magyarországi horvátok képviselőivel

A magyarországi horvát kisebbség és a horvátországi magyar kisebbség helyzete jó példa lehetne más országok számára is – mondta Gordan Jandroković, a horvát országgyűlés elnöke Budapesten, a magyarországi horvátok képviselőivel való találkozó után. A parlament elnöke találkozott magyar kollégájával, Kövér Lászlóval is, valamint Áder János köztársasági elnök is fogadta a horvát delegációt, melynek Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is tagja volt.

Gordan Jandroković horvát házelnök a hét elején kétnapos hivatalos látogatást tett Budapesten. A horvát küldöttség tagja volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a horvát parlament és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának társelnöke, valamint Domagoj Ivan Milošević, a horvát szábor európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, Miroslav Tuđman, a szábor delegációjának vezetője a NATO-Közgyűlésben és Milanka Opačić parlamenti képviselő.

Tárgyalásokat folytattak Áder János köztársasági elnökkel is

A látogatás kezdetén Horvátország budapesti nagykövetségének épületében került sor a találkozóra a magyarországi horvát kisebbség képviselőivel.

A horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság ajánlásainak végrehajtásával kapcsolatban Jandroković hangsúlyozta, hogy a szándék mindkét fél részéről megvan, és hogy a két fél tisztában van a kisebbségvédelem fontosságával.

– Tudom, hogy több mint negyven ajánlást fogalmaztak meg, és hogy több fontos témát és hatalmas területet fed le a vegyes bizottság munkája. Azt elmondhatom, hogy kollégáim elégedettek a végrehajtás dinamikájával – mondta Jandroković.

Mišo Hepp, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója a horvát kisebbség helyzetét korrektnek értékelte, és kiemelte, hogy az elmúlt három év alatt a magyar kormány által nyújtott támogatás is nagyobb lett, és hogy a következő évi költségvetésben további emelésre számíthatnak.

Kövér László magyar házelnök is fogadta a horvát küldöttséget

A találkozón részt vett Joso Ostrogonac, a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke és Ivan Gugan, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is.

A Jandroković vezette horvát delegációt kedden délelőtt Áder János köztársasági elnök is fogadta, majd tárgyalást folytattak Kövér László magyar házelnökkel. Számos kérdést megvitattak, természetesen a kisebbségek helyzetét, de a határokon átívelő együttműködési projekteket is. Szó volt a turizmusról is, emellett a gazdasági kapcsolatokat is áttekintették – Magyarország a legnagyobb befektetők közé tartozik Horvátországban.

A horvát szábor elnöke kiemelte a kulturális kapcsolatok jelentőségét. Méltatta a parlamentek együttműködésének hatékonyságát, és megemlítette, hogy horvátországi látogatásra hívta meg Kövér Lászlót.

A delegáció tagjai a tárgyalások szünetében együtt szurkolták végig a horvát labdarúgó-válogatott ukránok ellen vívott sorsdöntő világbajnoki selejtező mérkőzését
– A hangsúly kivételesen nemcsak az olyan kérdéseken volt, amelyek a két ország egymáshoz fűződő viszonyát megterhelik, hanem inkább azokon a pozitív dolgokon, amelyek összekötik. Így például napirendre kerültek a nemzeti kisebbségeket érintő ügyek, amelyekkel kapcsolatban a magyarországi horvát képviselőkkel közösen részletesen tájékoztattuk a két házelnököt. Egyértelmű, hogy a következő időszakban az eddiginél jóval nagyobb szerepünk lesz a két ország kapcsolataiban, ami nagy esély a horvátországi magyarság számára, és amivel élni is fogunk. Egyben persze nagy felelősség is, de hiszem, hogy megértünk erre a szerepre – nyilatkozta lapunknak parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert.