Itthon nem tudott elhelyezkedni a csúzai informatikus

0
124
08-keri2

Számítógép-orientált világunkban a komputerek használata az élet szinte bármely területén nélkülözhetetlen. Nagy is az informatikusok iránti kereslet a munkaerőpiacon. Ennek ellenére a gyakorlatban mégsem olyan könnyű munkát találni – főleg azoknak van nehéz dolguk, akik idehaza, a Drávaszögben szeretnének érvényesülni. Nem volt könnyű helyzetben a csúzai Kéri Krisztián sem, akinek Pécsett sikerült elhelyezkednie diplomájával.

Krisztián nem csupán anyagi megfontolásból választotta e területet. Már középiskolás korában érdekelte az informatika, többször vett részt hasonló jellegű táborokban is. A gimnázium elvégzése után az informatikát és a matematikát választotta a Balassi Intézet előkészítő képzései közül. Az itt szerzett tapasztalatoknak köszönhetően az egyetemre való jelentkezéskor a mérnök-informatikus szak mellett döntött, amit 2011-ben végzett el alapszakon, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán. Döntésében az is szerepet játszott, hogy úgy gondolta, rendszergazdaként könnyebben tud érvényesülni. Az egyetem elvégzése után hazaköltözött Csúzára, abban bízva, hogy idehaza is el tud helyezkedni. Álláskeresés közben sem tétlenkedett, szüleinek segített a családi gazdaságban, alkalmi munkákkal kereste meg a zsebpénzét, emellett számítógépeket javított szabadidejében, ezzel is gyakorolva az egyetemen tanultakat. Itthon azonban nem sikerült munkát találnia. A különböző cégekhez elküldött önéletrajzokra rendszerint választ sem kapott. Zágrábban vagy a tengerparton minden bizonnyal nagyobb esélye lett volna, de itt, Szlavóniában és Baranyában egyelőre nem élnek olyan mértékben a számítógép és internet adta lehetőségekkel, mint amilyen az internetes vásárlás, gyorsétel-rendelés, banki ügyintézés, stb. Ebből következően szakemberekre sincs olyan mértékben szükség.

 

PÉCSI ÁLLÁSLEHETŐSÉG AZ INFOMATIX KFT.-NÉL

Az InfomatiX Kft. egy magyar tulajdonú informatikai vállalkozás, mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozik. Egyetemi kollégája, aki már korábban elhelyezkedett a cégnél, hívta föl Krisztián figyelmét arra, hogy pályakezdő programozókat keresnek az InfomatiX pécsi irodájában. Krisztián megörült a lehetőségnek. Állásinterjúra hívták, és a próbafeladat sikeres teljesítése után alkalmazták.

Többnyire külföldi vállalatoknak készítenek különböző programokat. A megrendelések változatosak, így a programozóknak az egyetemen elsajátított tudás mellett a kreativitásukra is nagy szükség van, állandóan alkalmazkodniuk kell a megrendelők eltérő igényeihez. Ez gyakran stresszel jár, de legalább nem lehet megunni, gondoljunk csak a gyári munkásokra, akiknek futószalag mellett állva kell folyamatosan ugyanazt a kézmozdulatot elvégezniük.

A munkavégzés nehézségei abból adódnak, hogy az egyetemen felhalmozott elméleti tudás mellé sajnos kevés gyakorlati tapasztalatot szereztek, így erre már csak a munkahelyi tevékenység közben, „élesben” tehetnek szert. Mivelhogy jórészt külföldi cégeknek dolgoznak, a feladatleírás, a dokumentáció, valamint a megbeszélések is angolul folynak. Az itt dolgozóktól alapfeltételként várják el az angol nyelvismeretet, amivel Krisztián eddig hadilábon állt, de a folytonos használatnak köszönhetően egyre kevesebb gondot jelent.

-Az InfomatiX-nál a gyakorlati tudás, a rátermettség a fontos, az egyetemen megszerzett lexikális tudás nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy egy diplomás mérnök meg tudja állni a helyét a vállalatnál. Én is folyamatos fejlődésre törekszem, bizonyos területeken szeretném elmélyíteni tudásomat, egyelőre ezeket minél több tanulással, otthoni gyakorlással, autodidakta módon igyekszem megvalósítani. A magyar állampolgárságot már megszereztem, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a cég állandó dolgozója lehessek. Mostani állásommal nagyon elégedett vagyok, hiszen egy fiatal és kreatív csapat tagja lettem, amit megszerettem, és jól érzem magam közöttük. Cégünk egyszer talán Horvátország felé is terjeszkedni fog, akkor talán lesz alkalmam otthon dolgozni, munkahely-változtatás nélkül – mondja Krisztián.

 

{fcomments}