Írja alá Ön is!

0
189

Támogassa Ön is a kisebbségek jogainak védelméről szóló Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést! Legalább egymillió aláírás kell a sikerhez. Április 4-ig lehet gyűjteni.

Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az alábbi felhívást juttatta el lapunknak.

Az Európai Unióban 50 millió olyan személy él, aki valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik.  Közéjük tartozik a magyar nemzeti közösség is. Míg egyes uniós tagállamokban ezeknek a közösségeknek a nyelvét és kultúráját az országot erősítő értékként kezelik, másutt – kimondva vagy kimondatlanul – a kisebbségek mielőbbi beolvasztásában érdekeltek. Jelenleg nincs jogi norma arra, hogyan kívánja az Európai Unió megállítani a nemzeti közösségek asszimilációját.

Egy európai szintű, az uniós tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer egységesítené a jogvédelmet és javítana a nemzeti kisebbségek helyzetén. Ennek megvalósulásához 2018. március végéig egymillió aláírás összegyűjtésére van szükség. Amennyiben egymillió uniós polgár összefog, és aláírásával támogatja az európai polgári kezdeményezést, az Európai Bizottságnak napirendre kell tűznie a kezdeményezés beterjesztői által javasoltakat.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnevezésű kisebbségvédelmi szervezet ezt a lehetőséget kihasználva dolgozta ki a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, amely hatalmas lehetőség az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Ez történelmi jelentőségű esély, hogy a nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon az Európai Unióban.

A magyar identitás megőrzése közös célunk. Nyelvünk és kultúránk olyan értékek, amelyek európai védelmet érdemelnek. Ehhez azonban mindenkinek hallatnia kell a hangját, aki a célokkal egyetért.

Ezúton kérem, hogy elektronikus aláírásával támogassa Ön is a magyar nemzet összetartozását segítő  nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést az alábbi online űrlap segítségével:

https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

Mi is segítjük a nemzetközi kampányt!

Gyűlnek az aláírások Horvátországban is. A HMDK a kezdetektől fogva támogatja a kezdeményezést, üléseken, rendezvényein is tájékoztatta és a kezdeményezés aláírására buzdította szervezeteinek a tagságát. Parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert erről kisebbségi képviselőtársaival is tárgyalt.

A horvátországi gyűjtésbe most a HMDK az aktivistáin keresztül is bekapcsolódik, erről a napokban egyeztettek.

Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke hívta össze a tagszervezetek vezetőit, akiktől azt kérte, hogy tagságukat és ismerőseiket is biztassák a kezdeményezés aláírására. Az ülésen részt vettek a kezdeményezést Magyarországon felkaroló Rákóczi Szövetség képviselői is, akik részletes tájékoztatást adtak ez ügyben.

– Az európai polgári kezdeményezés sikeréhez nem elég az 1 millió aláírás összegyűjtése, ugyanis legalább 7 tagállamban el kell érni az Európai Bizottság által országonként megállapított kvótát. Ez a szám az adott ország lakosságához mérten változik. Horvátországban 8250 aláírást kell összegyűjteni – mondta Matijević Olivér, hozzátéve, hogy eddig két országban – Románia és Magyarország – (túl is) teljesítették az EB által meghatározott kvótát.