Így telt az év utolsó hónapja

0
182

Decemberben szinte minden egyesületünk tartott évzáró műsort, télapóvárást, kézműves foglalkozást, hogy tartalmasabbá tegyék az év végét és szebbé az ünnepeket.

Rendezvények a Baranya-háromszögben

December 22-én tartotta évzáró rendezvényét a HMDK kiskőszegi alapszervezete, amely egyben az egyesület keretében működő Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport fennállása 6. évfordulójának megünneplésére is alkalmat adott. A családias hangulatú kultúrműsorban a felnőtt tánccsoport mellett a tavaly alakult gyermektánccsoport két szekciója is fellépett, ezen kívül a zágrábi Poco Loco Színház mutatkozott be karácsonyi előadásával. A műsor után a Télapó is megérkezett, mintegy száz gyerek kapott csomagot. A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Sipos Krisztina, az egyesület titkára lapunknak nyilatkozva elmondta, a tavalyi év is eseménydús volt – megtartották hagyományos rendezvényeiket, a szüreti fesztivált, a falunapot és a húsvéti programjukat, és számos helyen vendégszerepelt a tánccsoportjuk. A támogatásokból nemcsak programokat szerveztek, hanem székházukat is fejlesztették, jelenleg egy vendégszoba kialakításán dolgoznak a BGA Zrt. segítségével.

Az újbezdáni kultúregyesület szenteste, az éjféli mise után karácsonyi koncertet adott a helyi katolikus templomban. Akárcsak az előző években, most is az egyesület keretében működő kórus és tamburazenekar adott elő karácsonyi énekeket az összegyűlt embereknek, emellett a helyi fúvószenekar is fellépett. A program társalgással folytatódott a művelődési házban.

Laskón a helyi ifjúsági egyesület szervezett ünnepi műsorral és csomagosztással egybekötött adventi vásárt december 22-én. A helyi iskola diákjai és az óvodások adtak alkalmi műsort, majd csomagosztásra került sor. Munk Eriktől, a Laskói Ifjúsági Egyesület vezetőjétől megtudtuk, összesen 94 gyerek kapott ajándékot. Az adventi vásári hangulatot fokozta a sült kolbász, a forralt bor és tea is, amit a résztvevőknek kínáltak a szervezők. A laskóiak nem csak falujukban ünnepelték közösen a karácsonyt: a helyi HMDK-egyesület szervezésében a zágrábi adventi vásárra is ellátogattak, hazafelé pedig megálltak a Csázma (Čazma) közelében található Grabovnicán is, amely a Karácsonyi történet elnevezésű rendezvényéről híres. A hathektárnyi területen felállított, 1,5 millió égővel díszített karácsonyi kiállításra minden évben tömegesen érkeznek egész Horvátországból.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület az év során többször is tartott tematikus kézműves foglalkozást gyerekeknek. Az év legszebb ünnepére is hasonlóképpen készültek, Berki Betília óvónő vezetésével karácsonyi díszeket készítettek. A program célja a kézműves foglalkozáson túl az volt, hogy a fiatalok még többet megtudjanak a karácsonyról, és hogy együtt hangolódjanak az ünnepre.

A kultúregyesület minden 12 év alatti várdaróci gyereket elvitt Eszékre, a karácsonyi villamosra, ahol csomagot kaptak a Télapótól. Micheli Zsolttól, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, azt is fontosnak tartják, hogy megtanítsák a gyerekeknek, nemcsak kapni, hanem adni is jó, ezért a legkisebbek bevonásával csomagot vittek minden egyedül élő idős embernek, akiknek a gyerekek az ajándékokon kívül karácsonyi versekkel, dalokkal is kedveskedtek.

Kopácson az óvodások és általános iskolások közösen adtak karácsonyi műsort a helyi művelődési házban. Az előző évekhez hasonlóan most is a kopácsi HMDK-alapszervezet „télapójától” kaptak csomagot.

Ünnepeltek a szlavóniaiak…

Kórógyon a helyi hagyományőrző egyesület szervezett karácsonyi évzáró műsort, melyen a gyerekek léptek színpadra táncokból és énekekből összeállított alkalmi előadással. Itt is tartottak kézműves foglalkozást az évzáró előtt, ahol süteményt készítettek a gyerekek. Ez is azon csomagok részét képezte, amelyekkel a falu 75 éven felüli lakosait ajándékozták meg. Míg az időseket otthonaikban lepték meg a csomagokkal, a gyerekek az évzáró műsor végén vehették át az ajándékot. Az ő csomagjukat a Tordinci járás, az idősekét pedig a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat támogatta.

Szentlászlón december 23-án tartottak évzáró műsort, melyen a Petőfi Sándor Kultúregyesület mind a négy tánccsoportja fellépett. A legkisebbektől alkalmi szavalatokat hallhatott a közönség, ezen kívül a karácsony történetét is eljátszották a színpadon. A program itt is csomagosztással ért véget.

Harasztiban az ifjúsági egyesület rendezett kézműves foglalkozást gyerekeknek, amelyen süteményt készítettek az adventi estre. Az adventi est főszereplői is a gyerekek voltak, akik alkalmi előadással léptek fel. A Haraszti Ifjúsági Egyesület is nagy hangsúly fektetett a karácsonyi jótékonykodásra: tagjai meglátogatták a falu idős lakosait, akiket kisebb ajándékcsomaggal örvendeztettek meg.

A Vukovári Magyarok Egyesülete is rendezett kézműves foglalkozásokat gyerekeknek az adventi hétvégéken. Az összejöveteleken a mézeskalács-készítés mellett az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal is megismertették a fiatalokat. Az egyesületi tagok közösen is megünnepelték a szentestét, az asztalról nem hiányzott a halpaprikás és a mákos guba, az ünnepi hangulatot karácsonyi énekekkel fokozták. Jakumetovics Rozália, az egyesület vezetője, illetve a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a kisebbségi önkormányzat karácsony alkalmából megajándékozta a vukovári, a čakovcii, az ójankováci és a vinkovcei magyar gyerekeket. A vukovári magyarok az újévet is együtt várták székházukban, malacot sütöttek, hogy szerencsés legyen az új esztendő.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület háza táján is mozgalmas volt a múlt hónap. Ők képviselték a magyar kisebbséget a vinkovcei Ivan Mažuranić Általános Iskolában tartott rendezvényen, melynek témája a nemzeti ételek voltak. Az eseményre a „Migrations” nevű EU-projekt keretében került sor, melynek a vinkovcei iskola is a részese, és amely a bevándorlás kérdésével, annak okaival és következményeivel foglalkozik.

Ács Maricától, az egyesület tagjától megtudtuk, ők is megcsodálták a grabovnicai karácsonyi kiállítást, és télapóvárást is szerveztek, melyen az egyesület kórusa adott elő karácsonyi énekeket magyar és horvát nyelven.

…és a tengermellékiek is

Splitben az évzáró rendezvények december 13-án, a 8. kisebbségi kulturális szemlével kezdődtek. Összesen kilenc – a magyar mellett a szerb, a macedón, a szlovén, a bosnyák, az orosz, az olasz, a montenegrói és az albán – kisebbségi egyesület mutatta be ez évi tevékenységét. Spliti szervezetünk népdalköre a legutóbb betanult népdalcsokorral lépett színpadra.

December 16-án magyar bált rendeztek, melyen az egyesületi tagok mellett ott voltak a város más kisebbségeinek a képviselői is. A szervezők a bál kezdetén rövid kultúrműsorral kedveskedtek a résztvevőknek, amelyben részt vett az egyesület népdalköre, valamint Varga Tímea a Kopácsi Alkalmi Zenekarból. A bál utáni napon került sor a télapóvárásra, melyen összesen huszonhat gyerek kapott csomagot.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében is rendeztek télapóvárást. A rijekai csomagosztáson kívül mesével is kedveskedtek a fiataloknak, és néhány gyerek gitárkísérettel énekelt.