Ifjú vadászok Sepsén

0
126
08-sepsei-vadsz-1

Sepsén több fiatal is örömét leli a vadászatban, általában a szülőktől, nagyszülőktől öröklik e szenvedélyt. Mindegyikük a szomszédos Hercegszőlős vadásztárasaságának a tagja.

Szabó Nándor vadászat iránti érdeklődését apjának köszönheti, ugyanis családjában e tevékenység hagyománynak számít, már nagyapja is vadász volt. Nándor már gyerekkorában is sokat volt vadászok között, akiktől sok mindent megtanult az állatokról, a természetről, így 2008 nyarán gond nélkül tette le a vadászvizsgát Našicén.

 

A vadászat nem olcsó mulatság

A kéthetes tanfolyam elméleti részében ballisztikát tanultak, melynek során elsajátították a fegyverekkel kapcsolatos tudnivalókat. Zoológiát – mely a horvátországi állatfajokra terjedt ki – és ökológiát is tanultak. A gyakorlat során agyaggalambra lőttek, valamint megismerkedtek egy vadász erdei teendőivel is. A tanfolyam elvégzése után a kezdő vadász útja a rendőrségre vezet, ahol kiveheti a fegyverviselési engedélyt, majd következhet a fegyvervásárlás. Egy vadásznak két alapvető fegyvere van: az egyik a sörétes puska, mellyel kisvadakra, a másik a karabin, mellyel a nagyvadakra lőhet. A 2000 kúnás vadászvizsga, a fegyverviselési engedély, a több ezer kúnába kerülő lőfegyver mellett a vadásznak tagsági díjat is fizetnie kell, ha vadásztársasághoz szeretne tartozni, így kijelenthetjük, hogy a vadászat nem olcsó mulatság. Nándi a Sepséhez legközelebb eső, hercegszőlősi vadásztársasághoz tartozik. Tagjainak folyton arra kell törekedniük, hogy aktivitásukkal, a vadászatokon, a vadszámlálásokon, etetéseken való részvételükkel minél több pontot gyűjtsenek, mert ez alapján kapják meg az engedélyt a vadak kilövésére. Általában gyakornokként kezdik pályafutásukat, első feladatuk a vadászles megépítése, mellyel megszerzik kezdő pontjaikat.

A vadásznak első zsákmánya után avatáson kell átesnie, melynek során a lőtt vad mellé térdeltetik, és egy avatópálcával jelképesen nadrágjának a hátsó felére sújtanak.

 

Saját maga preparálja a trófeának valót

Természetesen Nándi is átesett ezen a ceremónián; ez nagy büszkeséggel tölti el, ugyanis akkor szerezte eddigi legjelentősebb zsákmányát, egy szarvast, ami azért is említésre méltó, mert a több mint 90 éves hercegszőlősi vadásztársaságban ő az első sepsei tag, aki szarvast lőtt. Nándi maga készítette el zsákmányának fejéből a trófeát is. A munkafolyamat főzésből, nyúzásból és hidrogénnel történő fehérítésből áll. A végeredmény kis híján bronzérmes lett, és jelenleg szobájának falát díszíti a többi őz- és vaddisznótrófeával együtt.

– Számomra sokkal többet jelent a vadászat a sportnál vagy hobbinál. Úgy gondolom, nem a tanfolyam elvégzése után váltam vadásszá, hanem gyerekkoromtól neveltek fokozatosan azzá.

Véleményem szerint ez másként nem is működhet igazán – mondta Nándi.

Sepsén nem Nándi az egyetlen fiatal, aki számára a vadászat jelenti a legfőbb kikapcsolódást.  Az említett vadásztársaság legfiatalabb tagjai szintén sepseiek: Simon Edvin és Vučić Viktor 2010-ben tették le a vadászvizsgát, egy ideig gyakornokok voltak, és mostanra már ők is teljes jogú tagjai a társaságnak.

Viktor úgyszintén örökölte a vadászmesterséget, mindkét nagyapja és édesapja is vadász. Rövid pályafutása során lőtt már rókát, fácánt és vaddisznót is. Edvint pedig Nándi apja vezette be a vadászat világába. Bár nem olyan régen kezdte, ennek ellenére már többféle zsákmánnyal büszkélkedhet. -Tavaly novembertől január végéig tartott a csoportos fácánvadászat, amit nagyon élveztem. Jobb szeretem a hajtóvadászatokat, mert olyankor együtt van az egész csapat, nem úgy, mint a vadászlesről történő vadászat során. Persze annak is megvan a maga szépsége, olyankor tud igazán kikapcsolódni az ember – tudtam meg Edvintől.

A fácánvadászat idején vasárnaponként Sepsén, Hercegszőlősön vagy Mirkovacon hódoltak szenvedélyüknek, ezek a vadászatok általában sütés-főzéssel végződtek. A társaság minden ősszel vadászbált is rendez, melyet a hercegszőlősi uszodához tartozó objektumban szoktak tartani.

 

{fcomments}