Idén is volt néptáncszemle Csúzán

0
54

A hétvégén tartották meg az ötödik nemzetközi néptáncszemlét Csúzán. Ezúttal a rendezvényen a házigazdák mellett a szerb néptáncosoké volt a főszerep.

A HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesülete alulról jövő kezdeményezésként 1999-ben jött létre. Népi táncegyüttesük nagy lendülettel és odaadással dolgozott, hogy a Kárpát-medencei magyarság gazdag néptánckultúrájából is ízelítőt adjanak a hazai közönségnek. Az évek során kitartó munkával és lelkesedéssel eljutottak a legegyszerűbb koreográfiáktól a legbonyolultabbakig. Színvonalas és játékos előadásukkal megragadták a nem magyar ajkú közönség érdeklődését is. Közel húszéves fennállásuk alatt 16 koreográfiát sajátítottak el.

A Csárdás évente több helyen vendégeskedik Kárpát-medence-szerte. Fellépéseik során számos tánccsoporttal alakítottak ki baráti kapcsolatokat. A hétvégi rendezvényükön ezen együttesek közül láttak vendégül néhányat. Az idei rendezvény vendégei a Drávaszög szerb nemzetiségű tánccsoportjai voltak Hercegszőlősről és Pélmonostorról. A hazai Hajnalcsillag gyermektánccsoport két szekciója is színpadra lépett.

– Már öt éve minden nyáron megszervezzük a néptánctalálkozót, melyre egyik évben csak magyar tánccsoportokat hívunk, a másikban pedig más nemzetiséghez tartozókat – mondta Fica János, a Csárdás elnöke.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.