Húszezren tüntettek Vukováron a cirill betűs feliratok ellen

0
135
bf-vukovar

Legalább húszezren tüntettek szombaton Vukováron a szerb nyelvű, cirill betűs feliratok bevezetése ellen – jelentette a Jutarnji list.
A tüntetést horvát veteránok, hadirokkantak, hadiárvák, volt hadifoglyok szervezték, akik úgy vélik, hogy még nem érkezett el az ideje a kétnyelvűség bevezetésének Vukováron. A szimbolikusan dél után öt perccel kezdődött demonstrációra az ország minden tájáról érkeztek szimpatizánsok. A tömeg horvát nemzeti lobogókat és egykori csapatzászlókat lengetett. A békés tüntetés végén a szervezők bejelentették, hogy áprilisban Zágráb főterén tartanak újabb tiltakozást.
A horvát kormány decemberben jelentette be, hogy a kelet-horvátországi városban és nagyjából húsz másik szlavóniai és dalmáciai településen bevezetik a kétnyelvűséget, vagyis a horvát mellett szerb nyelvű, cirill betűs feliratokat helyeznek el a közterületeken és állami hivatalokon, intézményeken.
Az intézkedés hátterében az áll, hogy a 2011-es népszámlálás szerint – amelynek eredményét 2012 decemberében tették közzé – az érintett településeken a szerb lakosság aránya meghaladja az egyharmadot. Vukováron a népszámlálás hivatalos eredménye szerint közel 28 ezer ember lakik, közülük 57 százalék vallotta magát horvátnak, 35 százalék szerbnek, 1,6 százalék ruszinnak és 1,25 százalék magyarnak.
A horvát alkotmány kétnyelvűséget ír elő azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. A horvát kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ban kihelyezzék a kétnyelvű feliratokat. A jobboldali ellenzék és az 1991-95 közötti horvát honvédő háború veteránjai viszont azt követelik, hogy Vukováron halasszák el a kétnyelvűség bevezetését. A kelet-horvátországi város a horvát függetlenségért folytatott harc, a miloševići Jugoszláv Néphadsereggel és a szerb szabadcsapatokkal szembeni fegyveres ellenállás jelképe.
Tomislav Nikolić szerb államfő 2012. júniusi beiktatása előtt kijelentette, hogy Vukovár „szerb város”, ahova nem kellene visszatérniük a horvátoknak. Ivo Josipović horvát elnök erre válaszul közölte: nem találkozik szerb hivatali partnerével, amíg a politikus nem változtat retorikáján.

 

{fcomments}