Horvátországi magyar csoportok a hármas találkozón

0
344

Múlt szombaton került sor a vajdasági Bezdánban a magyar–horvát–szerb határ menti régió sokszínű, egész napos kulturális rendezvényére, a Hármas találkozóra, amelyen Horvátországból több csoport is részt vett, köztük a várdaróci, a laskói és a kopácsi fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport, valamint a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Tánccsoport.

A Hármas találkozót 2005-ben azzal a céllal indítottak útjára a szervezők, hogy a határ menti régiókban élő népek, illetve népcsoportok, elsősorban a magyarok, a szerbek és a horvátok egymásnak bemutassák, és ezáltal kölcsönösen megismerjék egymás kultúráját. Az idei rendezvényt is a kézművesek nagyszabású kirakodóvására gazdagította. Régi mesterségeket űzők kínálták szemet gyönyörködtető portékájukat a Ferenc-csatorna partján.

Délután került sor a kultúrműsorra, amelyen horvátországi magyar művészeti csoportok is bemutatkoztak. Az esemény visszajáró vendégei a kiskőszegiek, akiket a HMDK kiskőszegi alapszervezetének az együttese, a Kisasszonyok és Legények Tánccsoport képviselt, valamint első alkalommal mutatkozott be ezen az eseményen az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport.
Az évente több ezer vendéget megmozgató multikulturális megmozdulás szervezői nem csupán látnivalóval kedveskedtek, a kulináris élvezetek hívei is találhattak ínyükre valót.
A kiskőszegi és az alfalusi művészeti együttesek a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából utazhattak el a rendezvényre.