Horvátországban tovább csökkent a kormány támogatottsága

0
140
sdp-zoran-milanovic-8c3774dadf8f4d578afb40939b3e522a_slideshow_fg

Horvátországban tovább csökkent a koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) támogatottsága, ugyanakkor stagnál a legnagyobb ellenzéki párt, a horvát demokratikus közösség (HDZ) népszerűsége és tovább növekedett a bizonytalan szavazók tábora a Promocija Plus közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint – jelentette hétfőn a zágrábi sajtó.

A havonkénti felmérés január végi eredményei szerint a listavezető SDP támogatottsága 25,7 százalékra esett vissza, ami a legalacsonyabb a 2011-es decemberi választások óta. A jobbközép HDZ nem tudta a maga javára fordítani a szociáldemokraták gyengülését, népszerűsége stagnál, 19,1 százalékon áll. E két párton kívül a parlamenti küszöböt egyedül a baloldali munka pártja (Hrvatski laburisti – stranka rada) lépné még át, amelynek támogatottsága a kutatás szerint jelenleg 9,8 százalékos – közölte a Vecernji list internetes kiadásában.

A bizonytalan szavazók tábora az előző havi 21,4 százalékról 22,8 százalékra emelkedett, míg továbbra is magas, 40 százalék feletti a nem szavazók tábora.

A szociáldemokrata-liberális kormány támogatottsága egy hónap alatt 36,6 százalékról 35,7 százalékra csökkent, míg egy éve 69,3 százalékos volt.

Az ezerháromszáz fő megkérdezésén alapuló felmérés alapján Ivo Josipovic köztársasági elnök továbbra is toronymagasan, 40,4 százalékkal vezeti a politikusok népszerűségi listáját. Dragutin Lesar, a munka pártjának elnöke 7,4 százalékkal a második, Zoran Milanovic miniszterelnök, az SDP elnöke pedig 5 százalékon végzett. Az előző havi eredményhez képest Josipovic népszerűsége növekedett, Lesar és Milanovic támogatottsága csökkent.

Szembetűnő változást mutat a népszerűtlen politikusok sorrendje: Tomislav Karamarkót, az ellenzéki HDZ elnökét a megkérdezettek még a korrupció miatt elítélt Ivo Sanader volt kormányfőnél és a halálos áldozatot követelő közúti baleset miatt börtönbüntetésre ítélt Radimir Cacic volt miniszterelnök-helyettesnél is kevésbé kedvelik.

Elemzők szerint Karamarko rosszul kommunikál, pártja pedig nem tud megújulni, és az olyan témák, mint a szexuális nevelés iskolai bevezetése, amelyet a HDZ a katolikus egyházzal egyetértve ellenez, nem találtak táptalajra a társadalomban. Ugyanakkor növekszik Jadranka Kosor volt kormányfőnek, a párt korábbi elnökének a támogatottsága, akit a horvátok feltehetőleg modernebb politikusként értékelnek a mostani pártvezetőnél – nyilatkozták marketingszakemberek a horvát közszolgálati televíziónak (HTV).

 

{fcomments}