Horvátország-szerte megemlékeztek az 1956-os magyarországi eseményekről

0
311

Horvátország-szerte tartottak alkalmi műsort, koszorúzást és fogadást, így emlékezve a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére, az 1956-os forradalomra. Az események előtt tisztelegve lobogott a forradalmi lyukas zászló Eszék főterén, valamint magyar szervezeteink székházain és több kultúrotthonon is a napokban.

Zágráb: ünnepi fogadás

A zágrábi magyar nagykövetség október 20-án a Mimara Múzeumban rendezett ünnepi megemlékezést és adott fogadást az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a horvát-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából.

Az emlékünnepség résztvevőit Magyar József nagykövet köszöntötte, majd az 56-os események és a horvát-magyar diplomáciai kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta. Ezt emelte ki Tomislav Ćorić miniszter is, aki Andrej Plenković kormányfő küldöttjeként vett részt az eseményen.

Az eseményen a horvátországi magyar szervezetek, intézmények képviselői, más országok külképviseletének a vezetői és horvát politikusok is részt vettek. A meghívott vendégek között volt Željko Reiner, a horvát szábor alelnöke, Mate Granić főtanácsos a köztársasági elnök asszony küldöttjeként, Gabrijela Žalac regionális fejlesztési és az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter asszony, Milan Bandić, Zágráb polgármestere, Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke, Aleksandar Tolnauer, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnöke, Branko Sočanac, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala vezetője, valamint Jankovics Róbert és Tomislav Panenić parlamenti képviselők.

Pélmonostor: az első rendezvény az új székházban

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott. A műsorban közreműködött Merki Laura, Szicsajmov Róbert és az újbezdáni Szivárvány Népdalkör tagjai.

A megemlékezésen Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője beszédében elmondta, hogy végre méltóképpen emlékezhetnek az 56-os eseményekre, hisz 18 év után új, saját székházba költözhetnek a pélmonostori magyarok, amely számukra rendkívüli jelentőségű.

Eszék: forradalmi lobogó és megemlékezés

A Drávaszög és Szlavónia magyarlakta településein kifüggesztet forradalmi lobogók is jelzik, hogy 1956. október 23-án Magyarország megvívta a szabadságért folytatott harcát.

A 61 évvel ezelőtti események előtt tisztelegve október 23-án Eszék város főterén De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert parlamenti képviselő vonta föl a lyukas zászlót.

Jankovics Róbert beszédében John F. Kennedy egykori amerikai elnök nyilatkozatát idézte, miszerint: „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”

De Blasio Antonio pedig a forradalom egyik mozzanatát emelte ki, amikor a tüntetők kivágják a címert a zászlóból, amely ezután a forradalom jelképe lett.

Lapzártánk után került sor az eszéki magyar főkonzulátus és az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület közös koszorúzási ünnepségére a Hermann Paulina-villánál, amely a forradalom menekültjeinek szolgált ideiglenes szállásul. Ma ezt egy emléktábla jelzi, melyet Budapest és Eszék önkormányzata állíttatott 1998-ban.

Az ünnepi műsorra a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) került sor. Az 56-os forradalommal kapcsolatos élményeiről Debreczeni László egykori forradalmár mesélt. Az alkalmi összeállításban pedig közreműködtek a HMOMK diákjai, az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatói, valamint az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület kórusa.

Vukovár

A vukovári magyarok is megemlékeztek a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményéről. Alkalmi műsoruk keretében az akkori eseményekről olvastak föl, valamint versekkel és énekszámokkal tették még ünnepélyesebbé a megemlékezést. Az alkalmi műsort Bódi Viktória magyarországi Petőfi-ösztöndíjas állította össze, aki szeptembertől segíti a vukovári magyar egyesület munkáját.

Split

Az Őszi Magyar Kultúrnapok keretében emlékeztek meg a forradalom eseményeiről a Split-Dalmát megyei HMDK-szervezet tagjai. Fontányi Árpád, az egyesület vezetőségi tagja mondott ünnepi beszédet. A műsor az irodalmi szekció tagjainak – Tripolszki Anikónak, Szakalija Klotildnak és Komenda Lászlónak – a verses, zenés összeállításával folytatódott.

A lipiki magyarok is megemlékeztek

Lipik egyik elővárosában, Brekinskában tartotta összejövetelét a Lipiki Magyarok Közössége. Walkó Ádám Petőfi-ösztöndíjas közreműködésével idézték fel az 56-os forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit.