Horvát veterán választási szavazatokat árul

0
201
BELFOLD-glasanje

Nem mindennapi kritikát fogalmazott meg a politikai pártokról egy veterán, amikor eladásra ajánlotta fel családja szavazatait a közelgő helyhatósági választások alkalmából – írta a Jutarnji list napilap.

„Eladok hat szavazatot a 2013-as helyhatósági választásokra: egy szavazat 500 kuna, három szavazat 1300 kuna, hat szavazat 2500 kuna” – olvasható az egyik legismertebb horvát hirdetőportálon. „Ez nem provokáció, 100 százalékig komolyan gondolom” – tette hozzá a hirdetés feladója.

A Jutarnji list megkereste a voksokat áruba bocsátó dalmáciai férfit, az illető a lapnak elmondta: egy másik családdal együtt azért szánta rá magát a furcsa lépésre, mert már egyik politikai pártban sem bízik, szerinte teljesen mindegy, hogy melyik oldalra szavaz. „Eladom a szavazatomat, hogy ne potyára menjek voksolni” – okolta meg a csalódott veterán, aki szakmáját tekintve gépjárművezető, de három éve munkanélküli. A délszláv háborúk idején mentőautó sofőrje volt, s legutóbb is egy ilyen állásra pályázott, de a munkát más kapta meg, annak ellenére, hogy a törvény elvileg előnyben részesíti a veteránokat. Megfigyelők szerint az egyik legnagyobb példányszámú horvát napilap más időkben talán nem a politikai rovatban adott volna teret a történetnek. Az adatok azonban azt mutatják, hogy decemberben 21 százalék feletti munkanélküliségi rátát regisztráltak Horvátországban, és egy nemrég kiadott elemzés szerint a horvátok egyre pesszimistábbak. Szakemberek úgy vélik, hogy a hosszan elhúzódó gazdasági válság pszichológiai hatásaként az emberek a valósnál is sötétebben látják helyzetüket, ami a politika iránti viszonyulásukban is tükröződik.
Ezt támasztják alá a májusban esedékes helyhatósági választások kapcsán készített felmérések eredményei is, amelyek szerint a jelentősebb szavazótáborral bíró pártok támogatottsága csökken vagy stagnál, miközben növekszik a bizonytalan szavazók száma Horvátországban.

 

{fcomments}