A horvát kormány elfogadta a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív programot

0
610

A horvát kormány múlt csütörtöki ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségekre vonatkozó operatív programot. Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője szerint kielégítő a magyarságra vonatkozó rész: a számunkra legfontosabb prioritások szerepelnek benne.

A zágrábi kabinet múlt csütörtökön elfogadott kisebbségi operatív programja két részből áll: az elsőben általános, minden nemzeti kisebbségre vonatkozó vállalások szerepelnek, a másodikban pedig a „kiemelt” nemzeti közösségekre lebontva – ezek között vagyunk mi, horvátországi magyarok is. A program fontosságáról, illetve a mi érdekeinket szolgáló részről Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője nyilatkozott lapunknak.

– Ez a program egy komoly mérföldkő a horvát kormány és a nemzeti kisebbségek viszonyában, és annak a bizonyítéka, amiről hétről hétre meggyőződhetünk: a Plenković-kormány igenis fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek problémáinak megoldását. Már tavaly októberben a szábor által elfogadott kormányprogramban is volt a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó rész, de ez most csak rólunk szól. A magyarságra vonatkozó rész kielégítő. Nem sikerült elfogadtatni mindent, amit szerettünk volna, de nincs okunk elégedetlenségre, mert a számunkra legfontosabb prioritások szerepelnek a vállalások között. Itt elsősorban az eszéki magyar iskolaközpont jövője szempontjából fontos diákotthon megépítésére gondolok, a Drávatáj tévéstúdió és az Új Magyar Képes Újság szerkesztősége működésének a biztosítására, valamint a kultúránk és hagyományaink megtartásához szükséges világi és egyházi épületeink felújításához szükséges források biztosítására.

Mindemellett először sikerült bevinni egy olyan részt is, amely a magyarlakta települések infrastrukturális fejlesztésére vonatkozik, méghozzá úgy, hogy már konkrétumok is szerepelnek benne, például a laskói új kultúrotthon befejezéséhez szükséges források résztámogatása, a kopácsi szennyvízelvezetés kiépítésének támogatása, a kórógyi gyalogjárdák felújítása, a helyi közutak felújítása Kiskőszegen, Szentlászlón, Újbezdánban, Kopácson és Várdarócon, valamint az alacsonyfeszültségű villanyhálózat korszerűsítése Újbezdánban. Ezek természetesen olyan programok, amelyekre a járásoknak kell  jelentkezniük/pályázniuk, illetve a Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell igényelniük a pénzt az állami költségvetésből. Viszont gesztusértékű, hogy ezeket a kormány saját „problémaként” fogadta el. Mindemellett számos, a magyarságunk számára fontos probléma megoldása folyamatban van, így kijelenthetem, hogy amennyiben sikerül végigvinni ezt a mandátumot, erősebb közösség lesz a horvátországi magyarság, mint amilyent elődeimtől „örököltem” – nyilatkozta Jankovics Róbert.