Horvát és szlovák államfő: a két ország között nincsenek nyitott kérdések

0
348

Horvátország és Szlovákia két baráti ország, amely jól együttműködik, és nincs közöttük nyitott kérdés – vélekedett egybehangzóan Kolinda Grabar-Kitarović horvát és Andrej Kiska szlovák államfő múlt kedden közös sajtótájékoztatójukon Zágrábban.

Andrej Kiska kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba.

Kolinda Grabar-Kitarović kiemelte, hogy idén mind a négy visegrádi ország államfőjét vendégül látta Zágrábban: Milos Zeman cseh, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és most Andrej Kiska szlovák elnököt is. Ezeket az országokat Horvátország baráti országoknak tekinti, és minél szorosabb együttműködésre törekszik velük – hangsúlyozta.

Mint mondta: Horvátországnak és a visegrádi négyeknek sok olyan közös érdekük van, amelyekről beszélhetnek. A horvát államfő ide sorolta a közlekedést, az energetikát, az Európai Unió bővítését, a migrációt, a biztonságot, a gazdaságot és más társadalmi kérdéseket. Grabar-Kitarović továbbá jelezte: szeretné, ha ősszel vagy jövő tavasszal bővített V4-csúcstalálkozót tartanának Horvátországban.

A két államfő állást foglalt az Európai Unió egységének megőrzése mellett is, és elutasította a „kétsebességes Európa” elképzelését.

A horvát államfő megköszönte Szlovákia abbéli támogatását, hogy Horvátország mielőbb csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. „Ez nagyon fontos a turizmus, a biztonság, a szabad mozgás és állampolgáraink egyenlősége miatt az EU-ban” – mondta.

Andrej Kiska kijelentette, hogy Horvátországnak fontos szerepe van a régióban.

„Horvátország ösztönzően hat a régióban, és példakép a szomszédos országok számára” – mondta Kiska, majd hozzátette: Szlovákia mindig is támogatta a régió országait abban, hogy mielőbb a közös európai család tagjaivá válhassanak.

A két államfő egyetértett abban, hogy Horvátországnak és Szlovákiának van még tennivalója a gazdasági együttműködés terén. Szlovákia sokat tanulhat Horvátországtól a turizmus terén, ugyanakkor Szlovákia mint fejlett ipari ország ezen a téren sok tapasztalatot adhat át Horvátországnak – fogalmazott Kiska.

Kiska úgy vélte: Horvátország biztonságos országnak számít, amelyet 400 ezer szlovák turista látogat meg évente.

A migránsok elosztására irányuló kötelező kvótával kapcsolatban Kiska kijelentette: a kvóta összetett kérdés, ugyanakkor a sikeres országoknak morális kötelességük segíteni azokon az embereken, akik a háborúk elől kénytelenek menekülni.

A szlovák államfő szerint az EU a közös értékeken alapszik. „Ez nem egy üzleti projekt, ez egy politikai projekt, egy olyan projekt, amely a kölcsönös szolidaritáson és a segítségen alapszik, így tekintek én a feladatunkra az EU-ban” – húzta alá. (mti)