Horvát és magyar diákok adtak koncertet Kodály-művekből

0
277

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából az eszéki magyar főkonzulátus a múlt héten Kodály-estet rendezett, melyen a pécsi és eszéki egyetem művészeti karának hallgatói közös hangversenyt adtak, és híres zeneszerzőnk életművéből kiállítás is nyílt.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és az eszéki Strossmayer Egyetem Művészeti Akadémiája között rendkívül szoros az együttműködés. Ősszel, most már hagyományosan, Eszéken adnak együtt koncertet, tavasszal pedig Pécsett szerveznek közös programokat. Az eszéki magyar főkonzulátus közvetítő szerepet játszik a két művészeti kar között, segíti a kapcsolatot.

A külképviselet szervezte a múlt szerdai Kodály-estet is az eszéki Szlavón Múzeumban, melyen a két művészeti kar diákjai adtak közös koncertet Kodály műveiből, ezenkívül egy, a zeneszerző életét és munkásságát ismertető roll-up kiállítás is nyílt „Örvendjen az egész világ” címmel.

De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul lapunknak nyilatkozva elmondta, szeretnék a kiállítást a régió más helyszíneire is elvinni, többek között az iskolákba.

– Mindenütt tanulnak Kodályról, a Kodály-módszerrel tanulnak énekelni az iskolákban, de fontos lenne, hogy még többet tudjunk nagy zeneszerzőnkről, amire a kiállítás tökéletesen alkalmas – mondta lapunknak a főkonzul.

A pécsi egyetem művészeti kara tavaly a Bartók-év kapcsán adott koncertet nálunk, az eszéki művészeti akadémiával közösen. Kertész Attila, a pécsi egyetem docense, karnagya és a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, örömükre szolgál, hogy most is itt lehetnek, régóta készültek már erre az alkalomra.

– Azt hiszem, ennél szebb dolog nincs, hogy a horvát és magyar diákok, tanárok közös koncerten vesznek részt, együtt emlékeznek meg híres zeneszerzőnkről – mondta el lapunknak Kertész Attila, köszönetét fejezve ki az eszéki magyar főkonzulátusnak és Eszék városának, hogy megszervezte, lehetővé tette a rendezvény létrejöttét.