Honismereti kiránduláson a zágrábi magyarok

0
217

Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata a hétvégén kirándulást szervezett Magyarországra, a Drávaszögbe és Szlavóniába. Siklós és Pécs nevezetességeivel ismerkedtek, de útközben megálltak Csúzán, és természetesen a laskói paprikafesztivált sem hagyták ki.

Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata (tanácsa) minden évben két tanulmányi kirándulást szervez az anyaországba a horvát fővárosban élő magyarok részére. A hétvégén került sor az idei második kiruccanásra, melynek első állomása Siklós volt. A résztvevők megnézték a siklósi várat, valamint a szőlőtermelő település néhány pincészetébe is ellátogattak. Körbejárták Pécs látnivalóit is.

A túra utolsó napja reggeli miselátogatással kezdődött a csúzai katolikus templomban, a következő állomás pedig a laskói paprikafesztivál volt.

Megálltak a várdaróci Citadella étteremben is, ahol Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője köszöntötte őket. Hazafelé pedig Đakovóban, ahol a katedrálist és a katakombákat nézték meg.

– A kirándulásokkal az a célunk, hogy minél többet lássunk, tanuljunk, ismerkedjünk, szórakozzunk. Ilyenkor az ember olyan helyekre is eljuthat, ahova magánemberként talán nem menne el – nyilatkozta lapunknak Szekeres Péter, Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzatának a titkára.

Idén több kirándulásra már nem kerül sor, a következő programjuk az október 23-i megemlékezés lesz, melyre az Ady Endre Magyar Kultúrkörrel közösen készülnek.