A hónap elejétől kérhető az influenza elleni védőoltás

0
276

Horvátországban november 3-tól lehet kérni az influenza elleni vakcina beadását. Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek, egészségügyi dolgozóknak és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott.

Még nem kezdődött el az idei influenzaszezon Európában, de néhány helyen már felütötte fejét a betegség. Horvátországban november 3-ától érhető el az influenza elleni vakcina a háziorvosoknál és a közegészségügyi intézetekben.

Ebben az évben is ingyenesen kaphatják meg a védőoltást a 65 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és az egészségügyi dolgozók.

Dr. Csurman Magdaléna

Dr. Csurman Magdaléna orvos, aki a laskói és albertfalui (Grabovac) rendelőben dolgozik, lapunknak nyilatkozva elmondta, a két egészségházban erre az idényre 90 dózist kaptak, de szükség esetén további mennyiséget tudnak rendelni.

– A két rendelőben elsősorban az ingyenes kategóriákba tartozóknak adjuk be a védőoltást, és az eddigi tapasztalat az, hogy elfogy az összes dózis. Úgy vélem, aki rendszeresen beoltatja magát, az védve van a vírustól – állítja a doktornő, hozzátéve, mivel a védettség kialakulásához szükség van néhány hétre, ezért a védőoltást érdemes minél előbb kérni. Azért is ajánlatos sietni, mert a hideg beköszöntével sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust, s ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását.

A doktornőtől megtudtuk, más módszerekkel is védekezhetünk az influenza ellen. Rendszeres kézmosással, zsúfolt helyek kerülésével és vitaminok fogyasztásával elkerülhető a betegség.

Kuti Kanizsai Beáta

A védőoltás szükségességéről megoszlanak a vélemények. A csúzai Kuti Kanizsai Beáta azok közé tartozik, akik nem oltatják be magukat, de, mint mondta, krónikus betegségben szenvedő édesanyja rendszeresen kéri a védőoltást.

– Nem szoktam megbetegedni, ezért nem is élek a védőoltás lehetőségével, édesanyámnak viszont jók a tapasztalatai ezen a téren. Nála hatásosnak bizonyult a vakcina, és semmiféle mellékhatást nem észlelt – mondta Beáta.

A Horvát Közegészségügyi Intézet az idei szezonra 280 ezer adagot rendelt, az előző évi igények alapján. Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek. A szakemberek szerint az teszi igazán veszélyessé, hogy a vírus képes évről évre változni, így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele. A vírus ráadásul igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis, és ami a legnagyobb veszélyt jelenti, tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt az influenza életveszélyes is lehet.

A novilist.hr néhány héttel ezelőtti cikkében az áll, tavaly Horvátországban több mint 50 ezren betegedtek meg influenzában, és következtében összesen 27 személy veszítette életét, akik közül senki sem oltatta be magát előzőleg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here