HMDK-közgyűlés Pélmonostoron

0
168
08-PC154560

December 15-én a pélmonostori Patria Hotelben került sor a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos szervezetének közgyűlésére, amelyen vendégként rész vett dr. Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete és Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is.

Múlt szombaton sorra érkeztek a pélmonostori Patria szállodába a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége közgyűlésének küldöttei. Nyolc megyéből 41 tagszervezet képviselői tanácskoztak a szálló kristálytermében. Az egybegyűlteket először a szervezet elnöke, Jakab Sándor köszöntötte, majd a közgyűlés a javasolt és elfogadott napirend szerint folytatódott. Miután megválasztották a levezető elnökségét és a bizottságokat, a beszámolók következtek.

 

A beszámolók

Elsőként Jakab Sándor számolt a HMDK sokrétű tevékenységéről, beszélt többek között a szervezet olyan jelentős fórumok munkájában való részvételéről, mint a Magyar Állandó Értekezlet, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács vagy a Horvát-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság. Jankovics Róbert ügyvezető elnök azt hangoztatta, hogy a nyolc évig tartó mostoha körülmények, valamint az állami támogatások jelentős csökkentése ellenére is folyamatosan bővül a szervezet tagsága. Míg korábban a magyarigazolvány-iroda működtetésében voltak a magyar kormány partnerei, most az egyszerűsített honosítási eljárásban segítik a horvátországi magyarokat.  Kriják Krisztina, a szervezet alelnöke a kiadói tevékenységet mutatta be, elmondta azt is, hogy megalakult a Média Hungarica Horvátországi Magyar Művelődési és Tájékozatási Intézet. A HMDK országos ifjúsági szervezetét, az egy éve alakult Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösséget a szervezet elnöke, Déra Nándor mutatta be.  Csapó Nándor és Pálinkás Krisztián, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke, illetve titkára ugyancsak beszámoltak a szakmai szervezet tevékenységéről.

A beszámolók után sor került alapszabály-módosításra is.

A vendégek köszöntőjükben a HMDK és a magyar kormány közötti szoros együttműködést emelték ki. Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, örül annak, hogy sikerekről számolhatott be a szervezet, és hozzátette azt is, hogyha szerény módón is, de ehhez a magyar állam is hozzájárult. Elmondta azt is, a Nemzetpolitikai Államtitkárság partnerként kezeli a HMDK-t, így folyamatosak a konzultációk. Iván Gábor nagykövet többek között azt emelte, ki, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás során mintegy ezer horvátországi magyar tett állampolgársági esküt, ötszázan Horvátországban és még ugyanennyien Magyarországon.

 

Vidékfejlesztési konferencia

A közgyűlést követően sor került egy vidékfejlesztési konferenciára is, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásából.

– A konferencián a saját vidékfejlesztési programunkról beszéltünk. Azokról a vidékfejlesztési témákról, amelyeknek köszönhetően a horvátországi magyar gazdák is bekerülhetnek a magyarországi gazdasági vérkeringésbe. Itt azokat a lehetőségeket vettük számba, amelyek a mi gazdáink számára is elérhetőek lesznek. Nemrég egy olyan, a HMDK által delegált küldöttség tette le a névjegyét Budapesten, amelynek a tagjai minden területet képviseltek, a szántóföldi növénytermesztéstől a szőlészetig. Beszámoltunk a Vidékfejlesztési Központ és alközpontunk feladatairól is – nyilatkozta lapunknak a konferenciát követően Jakab Sándor.

 

HMDK közgyűlés 2012 HMDK közgyűlés 2012 HMDK közgyűlés 2012  Jakab Sándor HMDK közgyűlés 2012 Pirityiné Szabó Judit Jankovics Róbert Iván Gábor  Kriják Krisztina Csapó Nándor Pálinkás Krisztián Pirityiné Szabó Judit HMDK közgyűlés 2012 HMDK közgyűlés 2012 Kováts István HMDK közgyűlés 2012 Szabó Attila

 

{fcomments}