Hetven éve alakult meg a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület

0
249

Az egyesület megalakulásának jeles jubileuma alkalmából gyűltek össze emlékezni a szentlászlóiak és a meghívott vendégek vasárnap. Táncos-énekes alkalmi műsorral idézték fel az elmúlt hét évtizedet. Az egyesület névadója, a költőóriás előtt tisztelegve felavatták fából faragatott mellszobrát, amely a szépen felújított Petőfi tér egyik ékessége lesz. A térrel együtt az egész kultúrotthon is megújult, így méltó helyszíne volt a jubileumnak.

Közösségként csak akkor lehetünk valóban sikeresek, ha vállaljuk identitásunkat, gyökereinket, és ha kitartunk elveink mellett – vallják a szentlászlóaik, akiknek hetven éven keresztül sikerült a magyar kultúregyesületet működtetni és máig megőrizni, ápolni népi-nemzeti hagyományaikat.

A Petőfi tér is biztosítéka annak, hogy a magyar hagyományokat megőrzik

A magyar hagyományok iránti ragaszkodásukat, kitartásukat a HMDK is mindig elismerte, így igyekezett folyamatosan támogatni, segíteni az egyesület munkáját.

– Elmondhatom, hogy Szentlászlón a 2017-es év meghatározó jelentőségű lesz. Sokéves tartozást rendezünk most azzal, hogy fontos közösségi épületeket újítunk fel, amit Szentlászló már rég megérdemelt volna. Egy teljesen felújított kultúrotthont adunk át, amelyhez az előtte lévő Petőfi tér és Petőfi-mellszobor is csatlakozik. Hiszem, hogy ez és a hamarosan megújuló református templom is egyik biztosítéka lesz annak, hogy Szentlászlón még sokáig élni fognak a magyar hagyományok – mondta többek között ünnepi beszédében Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK ügyvezető elnöke a jubileumi ünnepség kezdetén a Petőfi tér és Petőfi–mellszobor-avatáson, és elismerően szólt a szentlászlóiak helytállásáról, a nyelvükhöz, hagyományaikhoz való ragaszkodásukról. Köszönetet mondott a magyar és horvát kormánynak, amelyek jelentős anyagi támogatásából újjáépülnek ezek, a szentlászlói magyar közösség számára meghatározó épületek.


A mellszobrot Lapis János, a kultúregyesület elnöke és Jankovics Róbert közösen leplezték le, majd az általános iskola diákjaitól hallhattunk részleteket Petőfi költeményeiből.

Helytörténeti gyűjtemény

Az egyesületnek a felújítással egy régi tervét is sikerült megvalósítania: a Bethlen Gábor Alapnál elnyert támogatásból egy helytörténeti gyűjteményt tudtak kialakítani.

Szentlászlót 1991-ben sújtotta a szerb agresszió, amikor szinte földig rombolták a települést. A falu régi életéből, az épületekből, múltjuk tárgyi emlékeiből szinte semmi sem maradt.

– A helytörténeti gyűjtemény létrehozása nem volt egyszerű feladat, hiszen a meneküléskor csak a legszükségesebb dolgainkat tudtuk magunkkal vinni. Ezért köszönet illeti mindazokat, akik megőrizték és most a legféltettebb kincseiket a rendelkezésünkre bocsátották – mondta Lapis Ibolya, aki több héten át dolgozott a gyűjtemény kialakításán, amelynek az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a múltat őrző tárgyakat, és hogy a jövőbe tekintve a múltból továbbra is építkezni tudjanak.

„Ma összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak”

Az ünnepi műsor kezdetén az egyesületet tíz éve vezető Lapis János elnök szólt az egybegyűltekhez, elmondta, hogy egy páratlanul hosszú és eredményes időszak áll a szervezet mögött.

Lapis János

– Eddig eljutni nem volt könnyű. Voltak időszakok, amikor veszély fenyegette fennmaradásunkat, de a legnehezebb időkben is egy összetartó közösség tudtunk lenni. Ma összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak, amelyben közösségünk minden tagjának ott a hozzájárulása, az emléke. Ezekből a közös élményekből és érzésekből áll össze a történelem, a hetvenedik születésnapját ünnepelő Petőfi Sándor Kultúregyesületünk története – mondta többek között Lapis János, aki hozzátette azt is, hogy nem statisztikai adatokkal, nevek felsorolásával, évszámokkal kívánják az elmúlt hét évtizedet összefoglalni, hanem a múlt egy-egy pillanatát idézik meg tánccsoportjaik közvetítésével, valamint az egyesületről egy kötetet is megjelentettek.

Egy ilyen jeles évforduló eléréséhez szükség volt barátokra és támogatókra is, akiknek ezt díszoklevéllel köszönték meg. Nagy segítséget kaptak a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségétől, az érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetnek köszönhetően jelentős hazai és anyaországi támogatásokhoz jutottak, és ezekből az elmúlt években működni tudtak. Külön kiemelték Jankovics Róbert szerepét, aki nemcsak anyagilag, hanem folyamatos jelenlétével is támogatta a szervezetet.

Jankovics Róbert

Díszoklevéllel köszönték meg az együttműködést a járásnak, az általános iskolának, a zengővárkonyi egyesületnek. Nagyon sok olyan egyén is van, akik munkájukkal, tudásukkal és elkötelezettségükkel az egyesület és a szentlászlói magyar közösség érdekében dolgoztak, ezúttal a legmeghatározóbb személyeket díjazták.

Külön is köszönetet mondtak Lapis Jánosnak, aki fáradtságot nem ismerve dolgozik, lendülete és kitartása sok nehézségen segítette át az egyesületet. Tíz éve menedzseli, szervezi és koordinálja az egyesület munkáját.

Az eddig elért eredmények pedig magukért beszélnek, ezt a jubileumi műsoruk is jól tükrözte. A táncosok mindegyik korosztálya felejthetetlen perceket biztosított és művészi élményben részesítette mindazokat, akik vasárnap délután ott voltak a művelődési házban. Egyben tanújelét adták annak, hogy nyelvüket, kultúrájukat nem felejtették el, és a hagyományokat szívükben őrzik.

Kívánunk újabb sikeres hetven esztendőt a szentlászlói kultúregyesületnek!

Az eseményen többek között jelen volt Marijana Junušić,  az Ernestinovói járás elöljárója, valamint Kelemen Dezső és Željko Katić elöljáró-helyettesek is.