Hernádi kiadatását kérné Horvátország?

0
112
BELFLD---herndi-zsolt-MOL

A horvát miniszterelnök-helyettes Zágrábban vonná felelősségre Hernádi Zsoltot, kérheti a MOL-vezér kiadatását – írja az origo.hu a Globus nevű horvát hetilap információira hivatkozva.

Kérni fogja Budapesttől a MOL elnök-vezérigazgatójának kiadatását Mladen Bajlić horvát főügyész – értesült egy horvát lap ügyészségi forrásokból. A hírek szerint az ügyészség adatgyűjtést folyat, hogy megállapítsa, mi volt a MOL vezetőjének szerepe Ivo Sanader megvesztegetésében. Hernádit eddig nem tudták kihallgatni Horvátországban, mivel eddig elérhetetlen volt a horvát igazságszolgáltatási szervek számára. A hivatalnak most kérnie kellene a zágrábi megyei bíróságtól, hogy rendelje el Hernádi előzetes letartóztatását, mert akkor Bajlić kiadhatná a nemzetközi körözést.

A horvát lap szerint nemzetközi elfogatóparancs esetén ha Magyarország nem is adná ki Hernádi Zsoltot, nem tudná elhagyni Magyarországot. A lap szerint Sanader elítélése megerősítette Bajić tárgyalási pozícióját a magyar kollégáival szemben, aki már Sanader elítélésének másnapján kész lett volna Hernádi kiadatását kérni.

A cikk szerint a horvát kormány megvárja a jogerős ítéletet és utána lépnek csak, erre utal a horvát külügyminiszter, Vesna Pusić keddi nyilatkozata is, így egyelőre a MOL-nak nem kell aggódni az INA-ban lévő érdekeltségei miatt.

 

{fcomments}