Herczku Ágnes műsorajánlója

0
139
Herczku Ágnes

Herczku Ágnesnek, a Magyar Állami Népi Együttes szólistájának napjai serényen telnek. A Fölszállott a páva népzene- és néptáncvetélkedő műsorvezetője a két középdöntő között ajánlja kedves műsorait.

Kedves Tévénézők, Rádióhallgatók!

Nehéz úgy tévéműsort ajánlani, hogy az ember csak ritkán – vagy egyáltalán nem – néz televíziót… Inkább rádiót hallgatok, így kezdjük egy rádióműsorral.

Hétfőn indul a Kossuth Rádióban, a Rádiószínházban egy tízrészes sorozat Faludy György és Eric Johnson írásaiból, Jegyzetek az esőerdőből címmel. Amellett, hogy szeretem Faludy műveit, az adásban két olyan színész működik közre, akiket mindig szívesen hallgatok: Bálint András és Fekete Ernő. Az is motiválta választásomat, hogy a műsor zenei szerkesztője Hortobágyi László, aki a hihetetlen gazdag és egyedi zenei világáról híres. Személye garantálja a „Jegyzetek” igényességét és színvonalát (Kossuth Rádió, 13.05).

Szerdán a Duna tűzi műsorára a Magyar Történelmi Arcképcsarnok újabb epizódját. Az ismeretterjesztő sorozat adásában Clark Ádám, a híres angol építész életművével ismerkedhetnek meg a nézők. Amikor átsétálok a Lánchídon, magam is megcsodálom a XIX. századi magyar építészet remekművét (Duna, 17.00).

A Bartók Rádiót gyakran hallgatom. Az adón szombaton 21.50-től Kesselyák Gergely vezényli a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát. Kesselyák Gergelyt még egyetemista koromban „kiszúrtam”, amikor a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott, és magával ragadóan vezényelte többek között Puccini Toscáját is. A szombati felvételen is elhangzik egy Puccini-mű, a Krizantémok. Tavaly a Művészetek Palotájában egy Liszt-koncerten állhattam vele egy színpadon. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a MÁV Szimfonikusokat ugyanolyan szenvedéllyel, lendülettel és odaadással irányítja, mint majd’ húsz évvel ezelőtt a miskolciakat.

A vasárnap már a karácsonyi készülődés jegyében telik. Ezért azt javaslom, hogy egyáltalán ne nézzenek tévét. Az adventi időben törődjenek többet a családjukkal, barátaikkal. Felmentést egy esetben adhatunk, ha a Duna World-ön 16.50-kor a Magyar Állami Népi Együttes 60 éves jubileumi műsorát tekintik meg. 60 év – különböző történelmi háttérrel, különböző kultúrpolitikával, több alkotó óriással, több generációval, de mindvégig egy állandó jelzővel: világszínvonalúan. Nagymamák, nagypapák és unokáik egyaránt magukénak érezhetik az Együttest. Töltsék velünk (is) az ünnepeket!

 

Boldog karácsonyt kívánok szeretettel:

Herczku Ágnes