A HDZ nyerte a helyhatósági választásokat

0
372

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) lett a helyhatósági választások győztese – derült ki a horvát központi választási bizottság által vasárnap éjjel közölt adatokból.

A HDZ a 21 megyéből 12-ben nyert. A 127 horvát városból 62-ben választottak HDZ-s polgármestert, a 420 járásból pedig 204-ben HDZ-s elöljárót, vagyis az 576 közigazgatási egységből 279-et szerzett meg a kormányzó párt.

A helyhatósági választások második fordulójában hat százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint az elsőben. A részvételi arány 40 százalék volt.

Andrej Plenković, a HDZ elnöke elégedettségének adott hangot az eredmények kapcsán.

„A helyhatósági választásokon láthattuk, milyen a választói kedv, és milyen eredményeket értek el a pártok” – mondta.

Kiemelte, hogy pártja kész bármilyen forgatókönyvre. „A mai nappal lezárultak a helyhatósági választások, holnaptól újra megnyitjuk a nemzeti témákat” – tette hozzá.

Davor Bernardić, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke jónak értékelte az eredményeket. Mint mondta: a korábbi választásokhoz képest öttel több városban van polgármesterük.

Az SDP-nek 2013-tól három megyében és 45 városban volt elöljárója, valamint 27 városban polgármestere.

Bernardić sajnálatát fejezte ki, hogy Zágráb városában Anka Mrak Taritaš, a szociáldemokraták és a liberális Horvát Néppárt (HNS) közös jelöltje nem tudott győzni. A fővárosban újra Milan Bandić polgármestert választották meg, aki így hatodik mandátumát szerezte meg, nem egészen három százaléknyi különbséggel.

A négy legnagyobb horvát város (Zágráb, Rijeka, Split és Eszék) közül Rijekában (Fiume) és Eszéken van polgármestere a szociáldemokratáknak, utóbbiban független polgármester nyert az SDP és a HNS támogatásával.

A volt kisebbik koalíciós kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) Split-Dalmát és Dubrovnik-Neretva megyéért, valamint a kelet-horvátországi Vukovár-Szerém megyéért szállt harcba a második körben. Mindháromban a HDZ jelöltje győzött. A pártnak nem sikerült megtartania Metković városát sem, ahonnét a Híd országos párttá nőtte ki magát. Ennek ellenére a legtöbb megyében sikerült tanácstagokat juttatnia a megyei tanácsokba, nyert kisebb városokban és néhány járásban is, így végül harmadik erővé vált.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here