Határérték feletti aflatoxin-koncentrációt mértek a tejben több dél-európai országban

0
150
healthy-milk

A megengedettnél magasabb aflatoxin-tartalom miatt több tejet kivontak a forgalomból a napokban Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.

Az aflatoxin m1 penészgombák által termelt gombaméreg, amely a takarmányokon keresztül bekerülhet a tejbe. Emberre is veszélyes lehet, nagy mennyiségű fogyasztása rákos megbetegedést okozhat.

A szerb mezőgazdasági minisztérium megerősítette, hogy egyes Szerbiában forgalmazott tejtermékek esetében határérték feletti aflatoxin m1 tartalomra utalnak a vizsgálati eredmények, ezért a tárca elrendelte a kérdéses termékek kivonását a kiskereskedelmi forgalomból, a gyanús mintákat pedig a hatóságok további vizsgálatokra Hollandiába küldik – közölte keddi internetes kiadásában a Magyar Szó vajdasági napilap.

Horvátországban is több tej tiltólistára került magasabb aflatoxin-koncentráció miatt, miután a hatóságok fokozott ellenőrzéseket vezettek be a napokban a tejgyárakban és a farmokon.

Az Oslobodjenje című szarajevói napilap hétfői internetes kiadása szerint a bosznia-hercegovinai hatóságok szlovéniai, németországi és magyarországi importtejben is találtak a megengedettnél több aflatoxint.

 

{fcomments}